Arkivbild: När SVT 2016 granskade hyrsystemet så hittade vi flera fall där läkare som stoppats och anmälts som misstänkta patientfaror. Foto: Bertil Ericson / TT

Flera nya fall av olämplig hyrpersonal i vården – trots skärpta rutiner hos flera regioner

Uppdaterad
Publicerad

En rad svenska regioner har skärpt sina rutiner kring inhyrd personal, bland annat för att undvika att okunniga och olämpliga läkare och sjuksköterskor kommer ut i vården genom bemanningsföretag. Men SVT:s granskning visar att systemet fortfarande har brister – och att man på flera håll tvingats stoppa olämplig hyrpersonal.

När det fungerar bra kan hyrläkare och hyrsköterskor avlasta ordinarie personal. Men avlastningen kan bli en belastning om hyrpersonalen är okunnig eller rentav olämplig.

När SVT 2016 granskade hyrsystemet så hittade vi flera fall där läkare som stoppats och anmälts som misstänkta patientfaror, eller till och med dömts för brott, kunnat jobba vidare via hyrbolag.

Granskningen ledde till krismöten och skärpta rutiner på flera håll. I bland annat Halland gör man numera egna extrakontroller av hyrläkarna trots att det egentligen ska göras av bolagen.

– Vi känner att vi själva vill ta ansvar för att säkerställa att de medarbetare som arbetar i vår verksamhet verkligen bör vara där, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Engström till SVT.

Upptäcks för sent

Men vår nya granskning visar att det är långtifrån alla regioner som gör den här typen av kontroller. På flera håll har man också de senaste åren upptäckt hyrpersonal som visat sig vara direkt olämplig.

Bristerna har inte upptäckts förrän personen har börjat jobba i verksamheten, och i flera fall konstaterar regionerna att informationen från bemanningsföretagen varit otillräcklig.

I Blekinge fick en läkare sluta på en vårdcentral efter att ha lämnat flera felaktiga cancerbesked – men han kunde sedan jobba vidare som hyrläkare på en annan vårdcentral.

Läkaren, som tillbakavisar kritiken, fick lämna också den andra vårdcentralen efter att SVT Blekinge uppmärksammat fallet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.