Näringsminister Ibrahim Baylan (S) vid en digital pressträff med anledning av regeringens plan för avveckling av restriktioner. Vid pressträffen medverkar även statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Erik Simander /TT

Flera restriktioner lyfts från och med 15 juli

Uppdaterad
Publicerad

Flera restriktioner lyfts från och med den 15 juli och därmed inleds nästa steg mot att öppna upp landet igen.

– Utvecklingen går nu stadigt åt rätt håll i vårt land, sa näringsminister Ibrahim Baylan (S) vid en pressträff tillsammans med Folkhälsomyndigheten på måndagen.

Sverige går nu, som planerat, in i steg 3 i regeringens plan för avveckling av restriktioner.

– Vi på myndigheten gör bedömningen att vi kan fortsätta den plan som finns för smittskyddsåtgärder, säges statsepidemiolog Anders Tegnell på pressträffen.

Coronapandemin

Sällskap på åtta personer

Storleken på sällskap som är anvisade sittplatser på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, höjs från max fyra till åtta personer, både inom- och utomhus. Men en meter mellan sällskapen kommer fortfarande att gälla. 

Folkhälsomyndigheten upphäver även kraven på ett visst antal kvadratmeter per person för butiker, museum, gym och nöjesparker. Och från och med den 15 juli, så får alla platser på långväga kollektivtrafik bokas.

– För passagerare gäller givetvis fortfarande att vara försiktig om man känner sig sjuk, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S).

Beslutet om lyfta restriktioner togs mot bakgrund av att smittspridningen minskar och att allt fler har blivit vaccinerade.

Covidtest efter utlandsresan

Samtidigt kom idag skärpta rekommendationer från Folkhälsomyndigheten angående covidtester för resenärer. Den som varit ute och rest och återvänder till Sverige rekommenderas att göra ett PCR-test.

– Folkhälsomyndigheten har fått rapporter om flera fall av covid-19 där personer har smittats i samband med uteliv utomlands på nattklubbar, pubar och ställen där nya kontakter etableras, säger Anders Tegnell.

Undantag från rekommendationen är de som rest inom EU och har vaccinerats med en dos minst tre veckor innan ankomst till Sverige. Även de som haft covid-19 under det senaste halvåret undantas.

Så ska Sverige öppna upp – Regeringens femstegsplan

Steg 1: den 1 juni

50 personer tillåts i publik inomhus och upp till 500 vid evenemang utomhus (med anvisade sittplatser). Tivolinöjen och marknader undantas från de deltagartak som gällt för offentliga sammankomster. Serveringsställen får hålla öppet till klockan 22.30.

Vuxna idrottare får tävla utomhus. Folkhälsomyndigheten (FHM) avråder inte längre från mindre läger och idrottscuper för barn.

FHM tar också bort rekommendationen om att bedriva all vuxenutbildning på distans. Det gäller universitet, högskolor, kommunal vuxenutbildning, yrkeshögskolan och folkhögskolan.

Steg 2: den 1 juli

Upp till 300 personer tillåts i publik inomhus och 3 000 på utomhusevenemang. Privata tillställningar med upp till 50 deltagare får hållas. För demonstrationer utomhus tillåts upp till 1 800 deltagare

Uppmaningen om att endast träffa sina närmaste dras tillbaka. Inom handeln tas rekommendationen om att handla ensam bort.

De begränsade öppettiderna för restauranger och krogar slopas och antalet gäster vid varje bord inomhus höjs från fyra till åtta personer. Utomhus slopas begränsningarna för storleken på sällskapet.

I motionslopp och tävlingar som orientering, segling och cykel får det vara 900 deltagare. FHM:s råd till enskilda idrottsutövare och motionärer dras tillbaka helt.

Föreningslivet ska inte längre avrådas från att hålla möten.

Rekommendationen om munskydd i kollektivtrafiken tas bort.

Steg 3: den 15 juli

Regler för hur många personer som får vistas på ytor av olika storlek inom- eller utomhus dras tillbaka.

Reglerna om passagerarbegränsningar i långväga kollektivtrafik dras tillbaka.

Steg 4: i september

Alla begränsningar när det gäller hur många som får delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, eller träffas privat, stryks. Reglerna om hur många som får sitta vid samma bord på serveringsställen lättas.

Steg 5: inget datum satt

Alla restriktioner som då finns kvar ska lyftas. Det lär handla om trängselregler på offentliga platser. Myndigheter ska inte längre behöva låta sina anställda arbeta hemifrån.

Folkhälsomyndighetens särskilda coronaråd om att undvika trängsel, tvätta händerna och jobba hemma tas tillbaka.

Regeringen understryker att datumen är preliminära.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet