Mikael Ekvall (V), regionråd i Jönköping och vänsterprofilen Rossana Dinamarca är två av flera vänsterpartister som kritiserar att partiet släpper fram S/MP-regeringen. Foto: SVT/Claudio Bresciani , TT

Flera vänsterpartister kritiska till partiets Löfven-stöd

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets besked att man kommer att stå bakom Stefan Löfven som statsministerkandidat har tagits emot med neddragna mungipor av flera vänsterpartister i olika delar av landet.

– Vi ger bort möjligheten till inflytande helt gratis, säger Rossana Dinamarca.

På flera håll i landet har medlemmar på olika nivåer i Vänsterpartiet uttryckt kritik mot att Sjöstedt går med på att stötta en socialdemokratisk regering med budgetstöd från C och L. Enligt vänsterprofilen Rossana Dinamarca har partiet nu begått ett historiskt misstag.

– Vi ger bort möjligheten till inflytande helt gratis, vi har inte fått någonting, säger hon till SVT Väst.

Regeringsbildningen

”Beklagligt”

Även i Degerfors är man starkt kritisk till att ge Löfven grönt ljus och hade hellre sett ett extra val.

– Jag ser inte hur det här är ett effektivt sätt att mota bort rasism och högerextremism. Snarare kan det här ge ytterligare grogrund för den typen av rörelser. Vi ska stå för en politik med hedern i behåll, säger Peter Pedersen, Vänsterpartiet Degerfors till SVT Örebro.

I Jönköping menar regionrådet Mikael Ekvall (V) att beslutet att stötta Löfven respekteras, men samtidigt beklagar han vändningen.

– Jag förstår varför man kommit fram till den slutsatsen som man har men det är ingen hemlighet att jag hade velat gå ännu längre, säger han.

”Olika syn”

Nooshi Dadgostar, vice partiledare för Vänsterpartiet menar dock att partiet nu fått en roll som kan påverka i riksdagen. I ett sms till SVT Nyheter svarar hon på kritiken så här:

”Vi har olika syn på detta. Vänsterpartiet har nu fått en vågmästarroll i riksdagen. Vi väljer att ta den för att kunna pressa politiken till vänster. Vi litar inte på C och L:s vilja att hålla rasismen och SD utan inflytande. Därför är en roll, där vi kan göra politisk skillnad, att föredra framför en blåbrun regering ännu längre till höger”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet