”Vår uppfattning att flickor förs ut ur Sverige på löpande band”

Uppdaterad
Publicerad

Lagen som ska förhindra att barn förs ut ur Sverige för att ingå äktenskap eller könsstympas har inte fått något större genomslag. Sen lagen infördes 1 juli förra året har 28 flickor fått utreseförbud visar en genomgång av domarna som SVT har gjort.  

– Väldigt förvånande, de senaste veckorna har vi nästan dagligen fått in samtal som handlar om bortförda flickor, säger Sabina Landstedt på föreningen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime.  

Sabina Landstedt arbetar som stödsamordnare. Hennes bild är att den nya lagen inte uppnår sitt syfte och att larmen om bortförda flickor är djupt oroande. 

– Vår uppfattning är att de här flickorna förs ut ur landet på löpande band, med myndigheternas vetskap tyvärr.   

Tusentals barn i Sverige lever med en ständig rädsla att inte få välja sin framtida partner. Många har redan blivit utsatta. Det nationella kompetensteamet på Länsstyrelsen i Östergötland, som har ett regeringsuppdrag att samordna arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck, har försökt kartlägga hur många hedersutsatta barn som förs ut ur landet i syfte att, bland annat, giftas bort.

– Det vi vet är att minst 170 barn fördes ur landet bara 2019 och det handlar bara om de kommuner som svarade att de hade kännedom, sen finns det ett mörkertal därtill, säger Sara Bäckström, sakkunnig på Nationella kompetensteamet mot hedersvåld och förtryck.

Utreseförbudet kan vidgas

Sara Bäckström tror att utreseförbudet kommer att användas betydligt mer i framtiden i takt med att kunskapen om lagen sprids bland yrkesverksamma och inte minst bland allmänheten. Informationsuppdraget från regeringen kom först ett halvår efter att lagen trädde i kraft. Ett större informationspaket väntas bli färdigt i april 2022.

– Om fler känner till att möjligheten till utreseförbud finns så kan också fler larma när man ser att ett barn är utsatt.

28 utreseförbud på ett år kan låta som ett misslyckande men Sara Bäckström tycker att man kan vända på resonemanget.

– 28 flickor som har beviljats utreseförbud är fler än noll, som det var året innan, så i den bemärkelsen är det en framgång.

Lagen utreds nu vidare för att bland annat se om utreseförbudet kan vidgas till att omfatta även annan hedersrelaterad brottslighet. Till exempel uppfostringsresor där barn bland annat luras att tro att de ska på semester, men istället lämnas över till släktingar eller på någon institution där de utsätts för förtryck.

– Vi skulle vilja att man inkluderar uppfostringresor och omvändelseterapiresor av HBTQI-personer i utreseförbudet, för att kunna skydda fler barn, säger Sara Bäckström.

”Oerhört svårt att hjälpa dem hem”

Sabina Landstedt håller med, det skulle underlätta för socialtjänsten om alla barn som riskerar att utsättas för hedersförtryck på en utlandsresa omfattades av lagen. Många gånger döljer föräldrarna den egentliga orsaken till resan, men barnet känner en stor oro och larmar.

– Det är oerhört svårt för de utsatta att sitta och berätta men de tar mod till sig och berättar. Då måste vuxna stå på deras sida, säger Sabina Landstedt.

Lagen om utreseförbud

Den 1 juli 2020 infördes ett utreseförbud i lagen om vård av unga, LVU. Lagen ska skydda barn från att föras utomlands i syfte att ingå barnäktenskap, äktenskapsliknande förbindelse eller att könsstympas. 

Utreseförbud beslutas av förvaltningsrätten efter ansökan av socialnämnden. I brådskande fall kan socialnämnden kan besluta om ett tillfälligt utreseförbud. Socialnämnden kan också besluta om ett tillfälligt undantag från ett utreseförbud för till exempel skolresor.

Att bryta mot utreseförbudet kan innebära ett fängelsestraff på upp till två år. 

Utreseförbud utgör grund för passhinder, återkallande och omhändertagande av pass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.