Den franske fotojournalisten Mani har gjort ett unikt reportage för Agenda om syriska flyktingars väg till Sverige. Reportaget sänds 1 december. Foto: SVT

”Fly enda sättet att överleva”

Uppdaterad
Publicerad

De som flyr från Syrien gör det för att överleva och de är beredda att göra vad som helst. Många vill till Sverige för här tror de på en framtid för sig och sina barn. Det säger den franske fotojournalisten Mani.

Mani fick tidigare i höstas en Emmy i kategorin nyheter för sin film Horror of Homs, som han gjorde för brittiska Channel 4 och som även har visats i Agenda hösten 2012.

Nu har han gjort ett reportage för Agenda om syriska flyktingars farliga och desperata försök att ta sig till Sverige. Det sänds i Agenda på söndag 1 december kl 21.15 i SVT2.

Syrienkriget

Här berättar han för Agendas Camilla Kvartoft under en paus i redigeringsarbetet om situationen i Syrien och för dem som försöker fly till Europa.

Varför har du rapporterat så mycket från Syrien?

– Jag började rapportera därifrån 2011, ett halvår efter att upproret började. Väldigt få rapporter kom då ut från Syrien, speciellt från de områden som oppositionen kontrollerade. Jag kände en stark samhörighet med Syrien, som jag hade byggt upp under flera år. Jag läste arabiska i Syrien i fyra år innan inbördeskriget bröt ut. Så när upproret började försökte jag hitta ett sätt att rapportera om vad som hände.

Hur farligt är det att arbeta i Syrien?

– Det var farligt även tidigare, eftersom det är en krigszon, men situationen har förändrats sedan början av 2012. Nu i slutet av 2013 är det i de rebellkontrollerade områdena extremt svårt, för att inte säga omöjligt, för journalister att arbeta på ett säkert sätt. För vi har absolut ingen möjlighet att veta vilka människorna runtom oss är. Kidnappningshotet är så stort i dag och det finns många olika grupperingar. Det är väldigt svårt att minska riskerna.

Två svenska journalister har förts bort i Syrien. Vad kan ha hänt dem?

– Det är en väldigt sorglig nyhet att ytterligare två journalister har kidnappats. CPJ, Committee to protect journalists, uppskattar att ett 30–tal journalister har kidnappats i Syrien hittills, hälften av dem utlänningar. De kan ha kidnappats av kriminella orsaker, för att få ut en lösensumma. Det kan vara jihadister som försöker hålla gisslan för att senare ha något påtryckningsmedel om de till exempel skulle bli attackerade av västmakter. Det kan vara regimstyrkor som inte vill att oberoende journalister ska jobba i oppositionens områden, det kan vara vilket som helst av detta.

Hur farligt är det i området där de försvann?

– Alla områden som hålls av rebellerna är farliga i dagens läge för journalister. Det finns så många olika grupperingar och jihadisterna har varit mycket tydliga med att journalister är ett mål och att de betraktar oss som spioner. Det här är omstridda områden. Där finns såväl regimens styrkor som oppositionens.

Vi ska visa ditt reportage om syriska flyktingar som är på väg mot Sverige. Berätta om det.

– Det handlar om det syriska folkets utsatthet och förtvivlan efter nästan tre år av krig. Det blir ju mer och mer svårt för dem att stanna i Syrien, och det finns absolut inget hopp om att situationen ska förbättras. Så fler och fler försöker fly. I grannländerna finns det väldigt mycket flyktingar och det är väldigt svårt för dem att börja ett nytt liv. Därför försöker många nu komma till Europa, särskilt till Sverige efter beslutet att ge permanent uppehållstillstånd till syrier.

Hur många av dem som du har träffat vill ta sig till Sverige?

– Av dem som försöker ta sig till Europa vill en stor majoritet komma till Sverige. Det är här de känner att de kan säkra en framtid för sina barn och sig själva. Men det är inte lätt, det är farligt, och det är väldigt dyrt.

Hur var det att följa dem?

– Jag imponerades av deras beslutsamhet. De försöker så mycket de kan, för det är enda sättet för dem att överleva. De är redo att ta risker, de är till och med redo att sända iväg sina barn. De är villiga att göra vad som helst för att skydda sina familjer.

Agenda söndag den 1 december kl 21.15 i SVT2. Efter reportaget blir det studiodebatt med bland andra migrationsminister Tobias Billström (M) och från Bryssel EU-kommissionär Cecilia Malmström. Se programmet här och i efterhand här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet