Mallorcas huvudstad Palma är ett populärt resmål. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Flygresandet har ökat i år

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren längtar de flesta efter sol och värme. Men uteblir värmen här hemma i Sverige, har vi svenskar inga problem att åka utomlands i jakt efter den. Det visar färska siffror från flygplatsbolaget Swedavia. I juli ökade antalet passagerare med hela nio procent jämfört med samma månad i fjol.
– Vädret har påverkat hela reseindustrin den här sommaren, säger Nikolai Johnsen på researrangören TUI.

Molniga veckor och få heta sommardagar. Så har vädret varit på många håll i Sverige den här sommaren. Istället för att stanna kvar har många av oss valt att fly landet i hopp om bättre solchanser utomlands. Bara i juli lyfte eller landade 3.900 092 personer på Swedavias tio flygplatser i Sverige – en ökning med nio procent jämfört med juli i fjol. 

– Förra året, 2016, var en rekordsommar för våra utlandsresor. I år ligger våra bokningar till och med 10 procent högre än det. Så det har varit ett enormt tryck, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig på researrangören Ticket. 

LÄS MER: Rekordsiffror för flygbolagen

Påverkat hela industrin

De höga försäljningssiffrorna är inte begränsade till ett bolag, utan hela resebranschen har påverkats, berättar Nikolai Johnsen, pressansvarig på TUI. 

– Vädret har haft en stor inverkan på vår försäljning. Det har varit en väldigt stark säsong för hela reseindustrin den här sommaren, säger han.

Mallorcas comeback 

Den här sommaren har några gamla ”klassiska” destinationer, som till exempel Spanien och Grekland, åter blivit populära. En orsak kan vara att de anses mer trygga. 

– Det tror vi kan vara en följd av politiska oroligheter, som till exempel den i Turkiet förra sommaren. Det har lett till en förflyttning till de gamla klassiska destinationerna som Mallorca, Kreta och Rhodos som upplevs lite tryggare, säger Katarina Daniels på Ticket. 

LÄS MER: Få flygresenärer vill klimatkompensera

Hon tillägger dock att terrorattackerna runtom i Europa inte har lett till någon långsiktig påverkan på resandet i stort. De har lett till kortsiktiga dippar i resandet till de specifika platserna, men sedan har siffrorna återhämtat sig väldigt snabbt.

Nästa sommar redan planerad

Det är inte bara under sommaren som flygtrafiken ökat. Siffrorna från årets första sju månader visar att antalet passagerare ökat med sju procent jämfört med samma period förra året. Många har en tendens att planera nästa resa så fort de kommit hem från sin semester. Men även de som stannat hemma i Sverige hela sommaren känner att de behöver komma iväg till solen snart.

– Försäljningen av höst- och vinterresor är redan i full gång. Människor har även börjat köpa sina resor för nästa sommar och vi har passerat försäljningssiffrorna jämfört med förra året, säger Nikolai Johnsen på TUI.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer