Kött och flygskatt dominerade när SVT Nyheter frågade publiken om klimatet. Foto: TT

Flygskatt och kött i topp när tittarna tycker till om klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Vad är viktigast för dig när det gäller klimatet? Den frågan fick SVT Nyheters användare med en uppmaning att höra av sig. Svaren har strömmat in och tre tydliga ämnen har dominerat.

Som en del av SVT:s valbevakning har vi under #dinröst uppmanat er att skicka in erfarenheter och synpunkter i text och videoformat om flera olika ämnen. Först ut var vården, därefter skolan och senast klimatfrågan.

Intresset för klimatet har varit stort och hundratals tankar har kommit in. Ämnena har varit vitt bredda men tre spår har varit tydliga. Ett av dem är flygskatten. Många röster har höjts för att göra det dyrare att flyga och en av de som hört av sig är Josephine:

Val 2018 – Klimat

”En stor klimatbov är flyget. Jag önskar att politikerna gör det dyrare att flyga. Höj flygskatten! Och gör tågen billigare och snabbare i Sverige. Satsa mycket på att minska inrikesflyg, då behöver man satsa på andra kommunikationer till norra Sverige.  Politiker behöver också Problematisera att vi svenskar flyger så mycket. Man ser det som en rättighet att flyga iväg till spännande resmål under semestern. Vi måste sluta normalisera detta. Det skadar vår vackra jord.”

Köttet nämns som miljöbov

Flera av de som hört av sig har också nämnt köttindustrin.

”Jag tycker att politiker borde börja beskatta kött på samma sätt som vi har skatt på bensin.” skriver Christopher.

”Det är ju faktiskt så att fossila bränslen bara står för drygt hälften av växthusgaserna. Den andra hälften kommer från köttindustrin. Ändå är det bara förbränningen av fossila bränslen som nämns. Varför?”  frågar Calle.

”Bevisar inte att orsaken är mänsklig”

En annan åsikt som varit återkommande är den att klimatförändringen är naturlig och att den inte beror på yttre påverkan från människor, en åsikt som dock strider mot konsensus inom den vedertagna forskningen.

”Att temperaturen gått upp. Att klimatet förändras. Det är ju fakta. Men det i sig bevisar ju inte att koldioxid från mänskliga aktiviteter är orsaken. [...] klimatet har ju förändrats i alla tider. Miljarder år. Utan vår hjälp.” skriver Evert.

De tre återkommande ämnena är åsikter som skickats in till SVT och är inte nödvändigtvis representativt för hela svenska folket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – Klimat

Mer i ämnet