Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Flygstrejken avblåst – parterna överens om nytt bud

Uppdaterad
Publicerad
SAS och Svensk Pilotförening är överens och säger ja till tisdagens nya bud från medlarna. Därmed är strejken hos SAS avblåst.

Efter fyra dygns strejk kom så lösningen. Parterna i den infekterade flygkonflikten har på tisdagseftermiddagen enats kring ett nytt bud från medlarna, uppger Transportföretagen i ett pressmeddelande.

Parterna, flygbolaget SAS och Svensk pilotförening (SPF), har enats om ett avtal på märket 2,2 procent.

– Det känns jättebra, säger Mattias Dahl, vd för Svenska flygbranschen och förhandlingschef för kollektivavtalet mellan pilotfacket och SAS.

Båda parter nöjda

– Framförallt är det att vi har slagit ihop två lönelistor, som pilotfacket ville. Å andra sidan har vi fått andra saker i avtalet som hjälper oss, och det handlar framförallt om arbetsledningsfrågor med inhyrning och sådant.

Även ordförande för Svenska pilotförening är nöjd med avtalet.

– Vi fick igenom det viktigaste yrkandet vi har haft: en gemensam löneskala för SAS-piloter i Sverige, säger Martin Lindgren, ordförande för SPF.

”Tycker strejken var onödig”

Ett avtal på 2,2 procent var det SAS hade begärt från början.

– Vi tycker att strejken var onödig och det är tråkigt att alla har genomlidit den, men det känns bra att den nu är över, säger Mattias Dahl.

Flygtrafiken ska återupptas

Förhandlingarna mellan SPF och SAS hade legat nere sedan i söndags, men återupptogs på tisdagen.

Strax före kl 16 meddelades att medlarna hade ett nytt bud att presentera för parterna, som man nu alltså har kommit överens om.

Flygtrafiken kommer nu successivt att komma igång igen.

Tillbaka till normalt på torsdag

Enligt SAS vd Rickard Gustafson kommer det att dröja något dygn innan alla flygtrafik är tillbaka till det ordinarie läget.

– Det kommer ta sig en stund innan vi är åter igen. Många av flygplanen står nu på fel platser, och det blir stora störningar i morgon, men vi bör vara tillbaka till det normala på torsdag, säger Gustafson.

– Vi kommer att börja i morgon med att försöka ta hem alla som är strandsatta på charterdestinationer, där det inte finns så mycket reguljärflyg att boka om till.

Fortsatt rörigt närmsta dygnet

Resenärer uppmanas att kontakta SAS eller sin researrangör för att höra vilka flyg som kommer att gå i tid. Däremot är alla flyg som ställts in fram till midnatt, fortsatt inställda.

– Det blir en rörig situation nu närmsta ett eller två dygnen, säger Ulf Wallin på Swedavia till TT.

Flygplatserna är öppna men besättningarna måste ta sig till planen, som nu står på fler platser, och ta dem tillbaka till sin rutt.

”Urholkar vårt varumärke”

Rickard Gustafson säger att man på SAS är nöjda och lättade över att avtalet till slut kommit på plats.

– Vi är glada för ett avtal som hamnat på märket 2,2 procent, som var vår ambition.

Han medger att strejken varit skadligt för SAS, men vill inte sätta en siffra på de ekonomiska skadorna.

– Men det är inte bra för förtroendet, det urholkar vårt varumärke, säger Rickard Gustafson.

Har drabbat 100.000 resenärer

Strejken ska fram till i dag ha lett till cirka 1.000 inställda flygningar och 100.000 drabbade resenärer.

Det nya avtalet mellan SAS och SPF gäller från den 1 april 2016 och är giltig i ett år. SAS har även ingått nya avtal med de norska pilotföreningarna och därmed är årets avtalsförhandlingar med piloterna avslutade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pilotstrejk

Mer i ämnet