Abdulnaser är en av dem som nu polisanmäler den syriska regimen för krigsförbrytelser. Foto: Salim Alsabbagh / SVT

Flyktingar i Sverige polisanmäler syriska regimen – första ärendet i sitt slag

Uppdaterad
Publicerad

Flera flyktingar som kommit till Sverige polisanmäler nu för första gången den syriska regimen för krigsförbrytelser. De hoppas att det kan leda till en rättegång här i Sverige. En av personerna bakom anmälan är Abdulnaser, som nu hoppas på upprättelse för offren och deras familjer.

– Jag tänker på mina vänner, säger han till SVT Nyheter.

Abdulnaser var politiskt engagerad i ett liberalt sekulärt parti när arabiska våren kom till Syrien. Han stödde oppositionen och kastades i fängelset flera gånger av den syriska underrättelsetjänsten. 

– Jag och många av de andra fångarna önskade att vi skulle dö. Döden för oss betydde att vi skulle slippa ifrån det som skedde där inne.

“En väntan på döden”

Tortyren var ständigt närvarande. Som ny kallades han till något som gick under namnet välkomstfest. Vakterna slog honom över hela kroppen, i duschen, mitt i natten. De hängde honom i armarna, de gav honom elchocker, de gick på hans hals så att han svimmade.

– Det är inte ett liv, det är bara en väntan på döden. När de öppnade det lilla fönstret i celldörren och ropade någons namn. då tog vi farväl och grät. Vi visste att han kanske inte skulle komma tillbaka, säger Abdulnaser.  

Ryssland blockerar

Trots mängder av bevis har det hittills inte gått att ställa den syriska regimen inför rätta för krigsförbrytelser. Ryssland blockerar alla ärenden i FN:s säkerhetsråd som skulle kunna skickas till Internationella brottsmålsdomstolen i Haag. 

Istället prövar nu nio syriska flyktingar i Sverige som blivit utsatta för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten, som till exempel tortyr och våldtäkter, att polisanmäla en rad ledare i den syriska regimen. 

Anmälan på flera hundra sidor

Det rör sig om 25 personer som har ledarroller i militären och i säkerhetstjänsten.

Människorättsorganisationen Civil Rights Defenders, CRD, har hjälpt de syriska flyktingarna och har tillsammans med dem lämnat in en flera hundra sidor lång anmälan med vittnesmål till den svenska polisen. 

Abdulnaser hoppas att anmälan kan leda till upprättelse för offren och deras familjer och förhoppningsvis till att tortyren minskar i fängelserna. 

– Jag tänker på mina vänner. På de som finns där inne och som fortfarande torteras. Exakt nu så torteras någon annan.

Gripanden i Europa

Andra länder i Europa har redan påbörjat utredningar efter liknande anmälningar. Frankrike och Tyskland har uträttat internationella arresteringsordrar mot Jamil Hassan, en av de högsta cheferna inom den syriska underrättelsetjänsten. Det är en av de 25 personer som de svenska flyktingarna anmält. Men misstänkta krigsförbrytare har också gripits. Senast i Tyskland för några dagar sedan. 

– Regimen i Syrien måste veta att det finns länder som tar mänskliga rättigheter på allvar och som försvarar rättvisan. Vi lever inte i en djungel, säger Abdulnaser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.