Efter övergreppen: ”Flytta fokus till männen”

Uppdaterad
Publicerad

Efter helgens flera övergrepp och fall av sexuella ofredanden på festivaler höjs nu röster för att flytta fokus från flickorna till pojkarna och männen.
– Det är på tiden att män börjar förstå hur vi är en del i det här, säger Shahab Ahmadian från föreningen Fatta Man.

Fatta är en förening som engagerar sig mot sexuellt våld. Shahab Ahmadian är projektledare för Fatta Man och han menar att det är hög tid att fokus flyttas från offret till förövarna när vi pratar om sexuella ofredanden, övergrepp och våldtäkter.

– Det handlar ju om män. Det är vi som måste lyfta frågorna om hur vi kan förändra de här beteendena och ta ansvar.

Vill få män att prata

Shahab Ahmadian är inte ensam om sin uppmaning att flytta fokus från flickorna och kvinnorna till pojkar och män. Initiativet #killmiddag startades av just den anledningen av Ida Östensson på Make Equal, en stiftelse som arbetar för ett jämlikt samhälle.

– Många män är arga och frustrerade över det sexuella våldet, men vet inte vad de ska göra eller bidra med. Man kanske pekar argt på vissa andra män vilket inte är lösningen. Make Equal tror att det handlar om att börja med sig själv och därför drog vi igång initiativet killmiddag för uppmana killar att prata med varandra. Något som tjejer fostras att göra i tidig ålder men som män inte får samma möjlighet till, säger hon.

Men kan problemet verkligen minska genom att prata om det?

– Ja, eftersom det är ett strukturellt. Det går inte att peka på en viss grupp utan det handlar om att alla män är en del av det här. Vi män måste börja prata om oss själva på vilket sätt vi är en del av strukturer och på viket sätt vi kan jobba med oss själva och komma framåt, säger Shahab Ahmadian.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ofredanden på musikfestival

Mer i ämnet