Utrikesminister Margot Wallström (S) och Albert Wiking. Foto: TT

FN-event ställdes in efter kinesisk kritik: ”Vissa bilder skulle bort”

Publicerad

Fotografen bakom utställningen ”We Have A Dream” blev utsatt för påtryckningar att ta bort porträttfoton från utställningen i samband med att den skulle visas på en FN-konferens om mänskliga rättigheter.
– Jag kan säga det rakt ut. Vi fick påtryckningar att vissa bilder skulle bort, säger fotografen Albert Wiking.

Den 13 maj skulle FN-organet UNDP ha hållit en konferens i Stockholm för att högtidlighålla 70-årsjubileet av FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Under konferensen skulle fotoporträtt och ljudinspelningar från utställningen ”We Have A Dream” visas.

Men som SVT Nyheter avslöjat fick de 250 inbjudna gästerna besked om att konferensen ställts in, bara några timmar innan den skulle ha ägt rum. Enligt flera källor till SVT togs beslutet efter kritik från Kina.

Bland de porträtterade i utställningen fanns människorättskämpar och regimkritiker, bland andra Dalai Lama och den kinesiske regimkritiske konstnären Ai Weiwei.

”Riskerade att handla om något annat”

UNDP:s nordiska chef, Camilla Brückner, vill inte berätta vilka kontakter hon haft med kinesiska ambassaden eller vad som sagts.

– Vi ville fokusera på deklarationen om mänskliga rättigheter och UNDP:s framgångsrika arbete med det. Nu kom det fram synpunkter som gjorde att diskussionen riskerade att handla om något annat. Därför sköt vi fram konferensen, säger Camilla Brückner.

Albert Wiking vill inte berätta vem som utövat påtryckningar på upphovsmännen till utställningen.

– Det kan jag inte kommentera. Men jag sa att ingen censureras i det här projektet, säger Albert Wiking.

Wallström: Vi har inget med det att göra

Utrikesdepartementet uppger för SVT att kabinettssekreteraren har haft ett möte med den kinesiske ambassadören och då tagit upp ”det kinesiska agerandet och  inblandningen i UNDP-utställningen, och understrukit vikten att respektera yttrandefriheten i Sverige.”

– Det är fullständigt ofattbart att människorna i den här utställningen, bland dem 14 fredspristagare, som värnar om det fria ordet och mod och mänskliga rättigheter, inte får komma till tals när de skulle medverka på en FN-konferens, säger Albert Wiking.

Utrikesminister Margot Wallström (S) är själv porträtterad och har skrivit förordet till boken i projektet.

– Vi har protesterat till Kinas ambassadör mot deras inblandning, men evenemanget har vi inget med att göra, utan det var UNDP:s evenemang och deras beslut, säger Margot Wallström (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer