Margot Wallströms kabinettssekreterare Annika Söder tog tidigare i veckan upp det kinesiska agerandet och inblandningen i UNDP-utställningen i ett möte med Kinas ambassadör. Foto: Pontus Lundahl / TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Oppositionspolitiker: Sverige bör stå upp mot Kina

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Nyheters avslöjande om att en FN-konferens om mänskliga rättigheter i Stockholm ställdes in efter påtryckningar från Kina ska kabinettssekreteraren ha kallat till möte med Kinas ambassadör. ”Kabinettssekreteraren underströk vikten av att respektera yttrandefriheten”, skriver Utrikesdepartementet i en skriftlig kommentar.

FN:s utvecklingsorgan UNDP arrangerade den 13 maj ett festligt evenemang på Fotografiska i Stockholm för att fira 70-årsdagen av deklarationen om de mänskliga rättigheterna. Tre timmar innan eventet skulle börja skickades ett mejl till alla de 250 inbjudna gästerna att mötet var inställt och framflyttat på grund av ”oförutsedda omständigheter”.

Minister skulle delta

Två av varandra oberoende källor bekräftar för SVT Nyheter att det förekommit synpunkter från företrädare för Kina om att regimkritikerna Dalai Lama och Ai Weiwei skulle exponeras under eventet.

Människorättsorganisationer har reagerat starkt på uppgifterna i SVT Nyheters rapportering i frågan.

Kinas ambassad anser i en kommentar till SVT Nyheter att konferensen var en inblandning i landets interna angelägenheter.

”Oacceptabelt”

Flera oppositionspolitiker anser nu att Sverige måste reagera mot Kinas agerande, bland annat Centerpartiet och Moderaterna.

– Om det stämmer att utställningen har ställts in på grund av kinesiska påtryckningar så är det mycket allvarligt. Så bör inte FN-organ agera, och Sverige måste i så fall med betydande kraft göra klart för den kinesiska ambassaden i Sverige att vi tycker att det är oacceptabelt. Vi ser ett höjt tonläge från Kina mot många demokratier just nu. Det kräver att både stater och organisationer står upp för frihetens värderingar, säger Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna, i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

Även Vänsterpartiet reagerar på regeringens tystnad i frågan.

Men enligt Utrikesdepartementet tog kabinettssekreterare Annika Söder tidigare i veckan upp det kinesiska agerandet och inblandningen i UNDP-utställningen i ett möte med Kinas ambassadör. Kabinettssekreteraren ska ha understrukit vikten av att respektera yttrandefriheten.

Kampanj mot Sverige

Enligt forskare på Utrikespolitiska institutet bedriver Kina en offensiv kampanj mot Sverige.

SVT Nyheter har sökt ledningen för UNDP, men ännu har ingen ansvarig velat kommentera frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer