Niklas Granholm, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) Foto: SVT

FOI-expert: Sverige kan delta i europeisk skyddsaktion i Persiska viken

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kommer sannolikt tillfrågas om att delta i den gemensamma europeiska skyddsaktionen i Hormuzsundet som Storbritanniens utrikesminister föreslagit. Det säger Niklas Granholm som är forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och konstaterar att flera krigshandlingar skett i Persiska viken den senaste tiden.

I fredags beslagtog Iran ett brittiskflaggat oljetankfartyg i Hormuzsundet, vilket fått Storbritannien att reagera kraftigt.

Landets utrikesminister Jeremy Hunt meddelande på måndagen att man vill sammanställa en gemensam europeisk skyddsaktion för sjöfarten i området, enligt tidigare uppgifter till AP.

Niklas Granholm, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och verksam vid enheten för säkerhetspolitik, tror att Sverige kan få frågan om att delta i skyddsaktionen.

– Man kan tänka sig att det ligger i vårt intresse att upprätthålla en regelstyrd värld och det innebär att man ska stödja internationell lag och rätt.

Och hur kan gå till?

– Jag skulle kunna tänka mig att Sverige tillfrågas att delta i det här initiativet som Storbritannien tagit om den här sjöfartsstyrkan i Hormuzsundet.

Vad har Sverige att bidra med i så fall?

– Jag skulle kunna tänka mig att vi bidrar med saker som vi gjort tidigare vid Afrikas horn till exempel. Det skulle kunna vara ett patrullfartyg, en bordningsstyrka från amfibiekåren, kanske ett havsövervakningsflygplan. Jag kan tänka mig stabsofficerare och underrättelsetjänst.

Med han betonar att uppgifterna om det brittiska initiativet är knapphändiga.

– Det här är väldigt otydligt än så länge vad det här är. Tittar man på vad den brittiska utrikesministern säger, så säger han en europeisk-ledd styrka. Det är oklart vad som menas med det.

Oljetankern Stena Impero sjösattes 2018 och ägs av ett dotterbolag till svenska rederiet Stena.

Krigshandlingar

Niklas Granholm har tidigare tjänstgjort vid både utrikes- och försvars­departementen där han arbetat med olika aspekter av europeiska säkerhets­frågor. Han är tveksam till att det går att lugna ner konflikten i Hormuzsundet.

– Vi har sett att det har trappats upp under tiden. Det verkar inte finnas potential att man lyckas lugna ner det här. Det kommer att vara på samma nivå vad jag kan se, eller risk för upptrappning medvetet eller på grund av misstag.

– Det har varit ett antal krigshandlingar, Iran har skjutit ner ett obemannat höghöjds-spaningsplan för ett par veckor sedan. Det har varit angrepp på fartyg med minor och granatgevär. Och USA har skjutit ner eller stört ut en iransk drönare.

Flera konflikter

Han säger att det handlar om tre olika konflikter samtidigt.

– Först och främst konflikten mellan USA och Iran gällande kärnvapenavtalet. Och sen det som hände för två veckor sedan när britterna beslagtog det iranska oljefartyget som är förankrat i Gibraltar. Det tredje är kriget i Jemen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.