Expert: Försvaret är inte redo för verklighetsnära scenario

Uppdaterad
Publicerad

Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har lämnat fem scenarier till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som ska ge stöd i planeringen av det civila försvaret. I ett scenario beskrivs flera situationer som är spöklikt nära dagens verklighet, men Sverige har inte ställt om för att kunna hantera den typen av hot, menar Daniel Jonsson vid FOI.

I det fiktiva scenariot “Typfall 5: Utdragen och eskalerande gråzonsproblematik”, som togs fram av FOI 2018, beskrivs den säkerhetspolitiska situationen i Sveriges närområde som ansträngd och läget eskalerar mot en regional konflikt.

I scenariot drabbar ett oroande händelseförlopp Sverige och flera grannländer. Den diplomatiska retoriken blir allt hårdare, propaganda och desinformation sprids, ransomware-attacker inträffar och främmande makts underrättelseverksamhet ökar.

Har redan inträffat

Scenariot ska inte ses som en prognos, betonar Daniel Jonsson som är forskningsledare vid FOI. Men han påpekar att flera händelser som beskrivs däri redan har inträffat i verkligheten.

Coop har utsatts för en ransomware-attack, så även Kalix kommun. Säpo varnade så sent som 19 januari för ökad desinformation och propaganda. Säpo menar även att olovlig underrättelseverksamhet från främmande makt har ökat och uppskattar att det finns flera hundra potentiella spioner i Sverige.

”Långt ifrån klara”

Vidare har den diplomatiska retoriken mellan Nato, USA, EU och Ryssland hårdnat med anledning av den ryska upptrappningen vid Ukrainas gräns. Upptrappningen har dessutom lett till ett minst sagt spänt säkerhetspolitisk läge i Europa – och väckt en oro för väpnad konflikt.

– Vissa saker är spöklikt nära det som beskrevs i det här scenariot, säger Daniel Jonsson.

Men Sveriges försvar är inte redo för scenariot, enligt Daniel Jonsson.

– Vi har inte ställt om samhället för den här typen av hot och vi är långt ifrån klara med uppbyggnaden av den krisberedskap vi behöver och ett totalförsvar som är ändamålsenligt, säger han.

SVT har sökt MSB som väljer att inte kommentera uttalandet.

FOI:s typfall

Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) utvecklat fem typfall. Typfallen ska ge ett relevant hotbildsunderlag, spegla olika möjliga situationer och händelseförlopp och ge stöd i planering av civilt försvar.

Typfall 1: Beredskapshöjning, mobilisering och transport till utgångsområden

Typfall 2: Angrepp med fjärrstridsmedel m.m., riktat huvudsakligen mot civila mål

Typfall 3: Angrepp med fjärrstridsmedel, mot främst militära mål

Typfall 4: Angrepp som omfattar landstigning och luftlandsättning mot viktiga områden i Sverige

Typfall 5: Utdragen och eskalerande gråzonsproblematik

Typfallen har även pekats ut som grundläggande planeringsunderlag i Försvarsmaktens och MSB:s gemensamma grundsyn för en sammanhängande planering för totalförsvaret.

Totalförsvar är all verksamhet som behövs för att förbereda Sverige för krig. Totalförsvaret består av militärt försvar och civilt försvar. Det civila försvaret omfattar exempelvis statliga myndigheter, kommuner och regioner. Det civila försvaret fokuserar i närtid på områden som hälso- och sjukvård, livsmedel och dricksvatten, finansiell beredskap, transporter, energiförsörjning samt elektroniska kommunikationer och post.

Källa: FOI Memo 6338, msb.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.