Folkhälsomyndigheten ska nu testa människor för covid-19 på bredare front. Det uppger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) till TT att regeringen nu ger i uppdrag till myndigheten. Foto: Ali Lorestani / TT

Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att testa bredare

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten får regeringens uppdrag att öka testningen i Sverige, uppger Moderatledaren Ulf Kristersson för TT. Beskedet kom vid veckans informationsmöte med statsminister Stefan Löfven (S).

– Utökad provtagning är en väldigt bra idé, säger före detta statsepidemiologen Johan Giesecke.

– Äntligen börjar det handla om provtagningar och tester på allvar. Jag tycker att det är väldigt sent, men det är mycket bättre att det sker än att det inte sker. Det hade varit bra om vi hade gjort det här sen en lång tid tillbaka, säger Kristersson till SVT.

Testerna handlar dels om huruvida man är coronasmittad, dels om man fått immunitet, enligt Kristersson.

Coronapandemin

Vårdanställda

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell har också uttryckt att betydligt fler i Sverige bör testas för coronaviruset. Framför allt fler vårdanställda och särskilt de i vård och omsorg som jobbar med äldre, säger Tegnell.

– Där skulle man behöva en ökad kapacitet, säger han till Ekot.

Exakt hur mycket testningen kan behöva öka är svårt att veta, säger Tegnell som pratat om ett par, tre gånger mer än vad som görs i dag.

10 000 personer

Förra veckan testades 10 000 personer, och totalt har drygt 24 500 personer testats i Sverige. Hur ökningen ska gå till är oklart.

– Vi vet att det finns ett antal stora laboratorier som vill hjälpa till men det är bara en liten länk i kedjan. Under veckan kommer vi att arrangera ett möte för laboratorier och regionerna, vilka är de som måste hålla i testningen, för att se vilka lösningar man kan hitta, säger Tegnell till Ekot.

”En väldigt bra idé”

Före detta statsepidemiologen Johan Giesecke tror att en ökad provtagning endast kan medföra fördelar. Framförallt kommer det att underlätta för vården eftersom det blir möjligt att med säkerhet veta vilka som måste stanna hemma för att inte orsaka smittspridning, menar han.

– Om en person har blivit smittad vet man med största sannolikhet att den personen sedan kommer att vara immun. Det vore väldigt osannolikt om corona var det enda viruset i världen som inte skapar immunitet.

Men vad som är ännu viktigare är ett test som kan visa vem som redan har haft viruset, enligt Giesecke.

– Den typen av tester kommer om några veckor, då blir det mer intressant. Då kan man se vad den sanna risken för att dö är.

Uppdatering: Efter att artikeln publicerats har det framkommit att Johan Giesecke även har haft ett konsultuppdrag som senior expert för Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet