Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferens Foto: Jessica Gow/TT

Folkhälsomyndigheten: “Om vi inte håller ut finns en stor risk att vi får en ökning igen” 

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige har nu totalt 1400 personer avlidit med covid-19. Och trots att ett stort antal människor dör varje dag talar Folkhälsomyndigheten om en nedåtgående trend. 
– Även om vi ser en utplaning är det oerhört viktigt att vi håller i de rekommendationer, riktlinjer och krav som ställs på oss, säger Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten. 

Under fredagen rapporterades 67 nya dödsfall med covid-19, vilket innebär att totalt 1400 personer nu har avlidit i Sverige till följd av coronapandemin. Av dem är 794 män och 606 kvinnor.  

- Vi ser en nedåtgående trend. Det är fortfarande ett stort antal avlidna per dag men vi ser inte en uppgång utan snarare en avmattning, säger Karin Tegmark Wisell, överläkare och avdelningschef på Folkhälsomyndigheten under fredagens presskonferens. 

Antalet personer som intensivvårdas för covid-19 ligger också på en stabil nivå – 528 i nuläget. Totalt har 13 216 personer konstaterats smittade.  

Trots den nedåtgående trenden är Folkhälsomyndigheten tydlig med att rekommendationer, riktlinjer och krav från myndigheten fortsatt måste följas. 

– Om vi inte håller ut finns en stor risk att vi får en ökning igen. Tillsammans kan vi bromsa smittan, säger Karin Tegmark Wisell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet