Karin Tegmark Wisell, överläkare och avdelningschef på Folkhälsomyndigheten under fredagens presskonferens. Foto: Jessica Gow/TT

Folkhälsomyndigheten: ”Om vi inte håller ut finns en stor risk att vi får en ökning igen”

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige har nu totalt 1400 personer avlidit med covid-19. Och trots att ett stort antal människor dör varje dag talar Folkhälsomyndigheten om en nedåtgående trend. 

– Även om vi ser en utplaning är det oerhört viktigt att vi håller i de rekommendationer, riktlinjer och krav som ställs på oss, säger Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten. 

Under fredagen rapporterades 67 nya dödsfall med covid-19, vilket innebär att totalt 1400 personer nu har avlidit i Sverige till följd av coronapandemin. Av dem är 794 män och 606 kvinnor.  

- Vi ser en nedåtgående trend. Det är fortfarande ett stort antal avlidna per dag men vi ser inte en uppgång utan snarare en avmattning, säger Karin Tegmark Wisell, överläkare och avdelningschef på Folkhälsomyndigheten under fredagens presskonferens. 

Coronapandemin

Antalet personer som intensivvårdas för covid-19 ligger också på en stabil nivå – 528 i nuläget. Totalt har 13 216 personer konstaterats smittade.  

Trots den nedåtgående trenden är Folkhälsomyndigheten tydlig med att rekommendationer, riktlinjer och krav från myndigheten fortsatt måste följas. 

– Om vi inte håller ut finns en stor risk att vi får en ökning igen. Tillsammans kan vi bromsa smittan, säger Karin Tegmark Wisell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet