Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kan pandemin utvecklas i vinter – hör Sara Byfors om de värsta och bästa scenarierna i klippet. Foto: Stefan Jerrevång/TT & Adam Ihse/TT

Antalet coronafall väntas stiga i vinter: ”Kan ställa till problem”

Uppdaterad
Publicerad

Hösten 2021 tog coronapandemin en tvärvändning i Sverige. I slutet av november bekräftades det första fallet av omikronvarianten, och under veckorna som följde sköt antalet smittade i höjden rejält. Enligt Folkhälsomyndigheten är det osannolikt – men inte otänkbart – att historien upprepar sig.

– Det finns en viss osäkerhet i hur det kommer se ut i smittspridningen framöver, säger avdelningschefen Sara Byfors.

Under de tidigare två pandemiåren har november inneburit starten för en kraftig uppgång av antalet fall. I år är läget annorlunda, betonar Sara Byfors. Men även om fler är vaccinerade eller har skydd från tidigare infektion finns fortfarande en risk för att siffrorna stiger.

– Under en vintersäsong förändras förutsättningarna och viruset får lättare att sprida sig. Vi tror och bedömer att det kommer bli en ökning, men det är svårt att veta hur stor den kommer att bli, säger hon.

Låg risk för nya varianter

Att situationen skulle förändras lika drastiskt som under förra vintern ser Byfors dock som osannolikt. Då ritades spelplanen om helt av omikron. Risken att en ytterligare variant skulle ta över på samma sätt ser hon som låg – även om det inte är otänkbart.

– Det finns inga helt nya varianter under uppsegling vare sig i omvärlden eller i Sverige, men det är för tidigt att säga om det kan ske.

Det myndigheten istället fokuserar på är så kallade undervarianter av omikron. Där finns några stycken som är på väg uppåt, enligt Byfors.

– Det är lite svårt att veta exakt vad det får för effekt. Det beror på hur väl vaccination skyddar och vilket skydd man har av att ha haft infektionen tidigare.

Restriktioner kan inte uteslutas

Även om smittade inte testas i samma utsträckning som tidigare uppger Folkhälsomyndigheten att man har en bra bild av utvecklingen. Stickprover och analys av data från bland annat 1177 ger en tillräckligt bra inblick, enligt Byfors.

I nuläget ser hon inga indikationer på att nya restriktioner eller rekommendationer kommer att behövas, men det kan inte heller uteslutas sett till osäkerheten. Inför julfirandet gäller i nuläget samma råd som tidigare.

– De som rekommenderas vaccination ska vaccinera sig och se till att man har gjort det innan julfirandet när man ska träffa många människor. Är man sjuk så ska man se till att stanna hemma.

Så kan pandemin utvecklas i vinter – hör Sara Byfors om de värsta och bästa scenarierna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.