Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ser vaccinationsviljan ut bland svenskarna? – Hör Sören Andersson, vaccinchef på Folkhälsomyndigheten om fjärde och femte dosen. Foto: TT

Vaccinchefen: Kan behöva fortsätta med påfyllnadsdoser ett bra tag framöver

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten fortsätter att rekommendera personer som är 65 år eller äldre, och de som tillhör riskgrupper, att ta dos fyra och fem för att skydda sig mot coronaviruset. Ingen annan grupp råds fortsätta med påfyllnadsdoser.

Det är något som den avgående vaccinsamordnaren Rickard Bergström kritiserar – han anser att rekommendationen bör riktas till alla.

Folkhälsomyndighetens vaccinchef Sören Andersson tror att vaccinationerna mot covid-19 kommer att behöva fortsätta ett tag framöver, kanske genom regelbundna intervaller likt säsongsinfluensan.

Men höstens rekommendation gällande påfyllnadsdos fyra och fem gäller inte gruppen som är mellan 18 och 64 år. Folkhälsomyndigheten har gjort bedömningen att tre doser har en bra och ihållande skyddseffekt om man i övrigt är frisk. Däremot är myndighetens riktlinje att regionerna ska kunna erbjuda vaccin till alla grupper framöver.

– Från vårt håll har vi sagt att man i första hand ska se till att det finns möjlighet för de rekommenderade grupperna att vaccinera sig, och sedan successivt om man har kapacitet, utrymme och möjlighet öppna upp för övriga grupper också. Jag vet att vissa regioner redan har gjort det, säger Sören Andersson.

Kan komma nya rekommendationer

Folkhälsomyndigheten följer alltjämt pandemins utveckling och kan inte utesluta att man kan komma att behöva ändra på rekommendationerna även för andra grupper än de som råds ta påfyllnadsdos fyra och fem.

– Vi följer det epidemiologiska läget och skulle det vara så att det händer något, som att vi får en väsentligt ökad smittspridning eller att det kommer en ny variant som smiter förbi immunförsvaret, så kan det absolut bli aktuellt med ändrade rekommendationer, menar Sören Andersson.

Den avgående vaccinsamordnaren Richard Bergström ifrågasätter varför Folkhälsomyndigheten inte förespråkar att samtliga grupper ska fortsätta att vaccinera sig.

– Jag förstår faktiskt inte varför man inte rekommenderar vaccin till alla. Man säger att vaccinationsviljan är låg, men det är klart att den är låg om man inte vaccinerar sig, säger han till Sveriges Radio

SVT Nyheter söker Folkhälsomyndigheten för en kommentar på kritiken.

Beredd på ökad smittspridning i höst och vinter

Folkhälsomyndigheten trodde att smittspridningen skulle vara större nu under tidig höst, men någon ökad spridning har man ännu inte kunnat se, enligt Sören Andersson.

– Det har fortsatt i ungefär samma takt. Men vi vet att luftvägsvirus trivs bättre under den kalla säsongen och då måste vi vara beredda på en ökad smittspridning längre fram.

Hör vaccinchefen berätta om vaccinationsviljan just nu i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer