Folkhälsomyndigheten utesluter inte hemarbete igen

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten vill införa vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer inomhus från 1 december. Även distansarbete kan införas på nytt.

– Arbeta hemma är ett verktyg vi använt tidigare som minskar rörligheten väldigt kraftfullt i samhället, säger Karin Tegmark Wisell, generaldirektör vid Folkhälsomyndigheten till SVT:s Aktuellt

Folkhälsomyndigheten uppger att den noga följer utvecklingen i omvärlden.

– Vi blickar ut i vår omvärld och ser att länder som har liknande samhällsstruktur, motsvarande vaccinationstäckning, har haft en ganska kraftig ökning. Vissa länder har också haft en relativt hög påverkan på hälso- och sjukvården. Vi ser inget skäl att vi i Sverige inte skulle påverkas på samma sätt, säger säger Karin Tegmark Wisell.

Coronapandemin

– Vi kan förvänta oss en smitt-topp i mitten av december

Hur kommer det sig att vi ser det här trots att Sverige har en ganska hög vaccinationstäckning?

– Nu är det deltavarianten och den är svår att stoppa fullt ut.

Hon berättar att deltavarianten av coronaviruset står för smittspridningen i Sverige sedan mitten av sommaren och utgör i princip alla konstaterade fall. Den har en ökad smittsamhet.

Därför utesluter inte myndigheten att distansarbete införs på nytt i Sverige.

– Arbeta hemma är ett verktyg vi använt tidigare som minskar rörligheten väldigt kraftfullt i samhället. Men där är vi inte nu, säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet