Få vaccinerade blir svårt sjuka i covid-19, visar Folkhälsomyndighetens rapport. ”De allvarliga fallen är få sett till den höga smittspridning vi haft och hur många som är vaccinerade”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Pontus Lundahl/TT och Jessica Gow/TT

Ny rapport: Vaccinet skyddar mot svår sjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Bara en liten andel av de som vaccinerats mot covid-19 blir sjuka av viruset – och ännu färre drabbas av allvarlig sjukdom. Det slår Folkhälsomyndigheten fast i en ny rapport.

Sedan årsskiftet har en halv miljon svenskar bekräftats vara smittade av coronaviruset. Samtidigt pågår vaccineringen för fullt. Nu slår Folkhälsomyndigheten fast att risken att bli allvarligt sjuk minskar kraftigt för den som vaccinerats.

Över 2,6 miljoner har fått åtminstone en vaccindos. Av dem är det 5 942 personer, motsvarande 0,3 procent, som insjuknat tre veckor efter vaccinationen. Av dessa har 20 behövt intensivvård och 187 personer har avlidit med covid-19.

Få som insjuknat

Fler än 700 000 personer är färdigvaccinerade i Sverige. Bland dem är det 0,2 procent, eller 1 624 personer, som insjuknat. 6 av dessa har fått intensivvård och 67 personer har avlidit med covid-19.

– Inget vaccin kan undanröja risken att bli smittas helt. Men de allvarliga fallen är få sett till den höga smittspridning vi haft och hur många som är vaccinerade, säger statsepdemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

Vaccinering av äldre kan bidra

En förklaring till resultaten kan vara att de personer som vaccinerats först är de äldsta och sköraste, de som kan drabbas hårt bara av en mild infektion.

”Det är viktigt att även fortsättningsvis undvika att träffa andra, även vaccinerade personer, när man själv har symtom och att testa sig för covid-19”, skriver Folkhälsomyndigheten i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer