Foto: Lars Schröder, TT

Tegnell: ”Tyvärr en negativ utveckling på allt fler ställen”

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen i Sverige är åter uppe på högre tal, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndighetens presskonferens om covid-läget. Ännu har inte ökningen i någon större utsträckning lett till ökad belastning på vården. Men Anders Tegnell varnar för utvecklingen på sikt.

– Vi måste ta det på stort allvar, säger han.

Anders Tegnell konstaterar att läget i Europa fortsätter att försämras.

– Nu börjar också sjukvården i allt fler länder att drabbas allt hårdare.

Ingen dramatisk ökning på äldreboenden

I Sverige är belastningen på vården ännu inte på en hög nivå även om det kan variera mycket lokalt. Folkhälsomyndigheten ser inte heller någon dramatiskt ökning av antalet smittade på äldreboenden. Detta trots att smittspridningen är uppe på högre tal. Tisdagens summering visar på fyra nya inrapporterade dödsfall i covid-19 och drygt 3 000 nya fall.

– Vi har tyvärr en negativ utveckling på allt fler ställen. Det är viktigt att hålla koll nu så att vi inte hamnar i det läget som många andra länder har hamnat i, säger Tegnell.

Skärpta råd för Uppsala

En av de regioner som har störst ökning av smittspridningen är Uppsala. Folkhälsomyndigheten har därför i samråd med smittskyddsläkare i Uppsala beslutat att införa skärpta allmänna råd i regionen.

– Det gäller kollektivtrafik och sociala kontakter. I praktiken säger vi att man bör undvika fysisk kontakt med andra än personer man bor tillsammans med, man bör avstå från att både delta i och arrangera fester och man ska hålla igen på att åka kollektivtrafik så mycket som möjligt, säger Anders Tegnell.

Råden gäller två veckor framåt med möjlighet till förlängning. De omfattar olika verksamheter som affärer, idrottsanläggningar och arbetsplatser. Däremot är det inte aktuellt med en avrådan från att resa till och från Uppsala.

Kan bli aktuellt på fler platser

– Vi utesluter inte att detta kan bli aktuellt i fler regioner. Det som händer i Uppsala nu som vi inte ser på andra platser är ett ökat tryck på vården, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

I Kronoberg har sjukhusen i Växjö och Ljungby gått upp i stabsläge efter att antalet covidpatienter ökat de senaste dagarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.