Slite hamn.

Folkpartist vill göra hamn ”sprängbar”

Uppdaterad
Publicerad

Gotland ligger vidöppet för en invasion österifrån, varnar den folkpartistiske försvarspolitikern Allan Widman. Nu kräver han att hamnen i Slite förbereds för att snabbt kunna förstöras om kriget kommer.

När det rysk-tyska gaskonsortiet Nordstream 2007 erbjöd sig att finansiera en upprustning av hamnen i Slite lät det som en bra affär. Gotland skulle få en modern djuphamn, nästan gratis. 2010 invigdes hamnen med sin nya kraftiga kaj.

Men alla är inte belåtna, för folkpartiets försvarspolitiske talesperson Allan Widman är kajen i Slite ett orosmoment:

Almedalen 2013

– Vi har byggt en mycket stor kaj i det som är den naturliga infallsporten för varje motståndare som kommer mot Sverige och Gotland österifrån.

”Illavarslande utveckling”

För inte så länge sedan var Gotland Sveriges mest militariserade landskap. Här fanns pansartrupper, flygflottilj, kustartilleri och tusentals värnpliktiga. Öns strategiska läge ansågs ovärderligt och alla utgick från att om det blev krig skulle Gotland vara det första fienden ville lägga beslag på.

I dag är allt som återstår några hundra hemvärnssoldater.

– Vi har sett en illavarslande utveckling i vårt östra grannland. Allt mindre av demokrati parallellt med en snabb upprustning har gjort vårt närområde osäkrare, säger Allan Widman som nu kräver att kajen i Slite förbereds för att snabbt kunna förstöras.

– Vi bör passa på medan vi fortfarande har tid och pengar att vidta den här förberedelsen. Enligt min mening är detta en av de viktigaste försvarförberedande åtgärderna vi kan göra i hela Sverige.

Inga ”sprängkistor”

Kajen i Slite byggdes under den tid då Gotland höll på att avmilitariseras och man avstod från att bygga in så kallade sprängkistor i konstruktionen. I decennier hade varje svensk bro, landningsbana och kaj av betydelse försetts med hålrum, ”sprängkistor”, för att kunna förstöras, men i Slite byggdes dessa inte in.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2013

Mer i ämnet