Experten: Svårt för Julian Assange att fly

Uppdaterad
Publicerad

Julian Assange har beviljats politisk asyl i Ecuador. Men det kommer inte att vara någon lätt sak att ta sig dit, enligt folkrättsexperten Pål Wrange.

Wikileaksgrundaren Julian Assange har meddelat att han ska göra sitt första framträdande sedan i mars framför Ecuadors ambassad i London på söndag. Men hur det ska gå till är oklart, för i samma stund som han sätter sin fot utanför byggnaden så riskerar han att gripas av brittisk polis.

Men så länge han stannar på ambassaden kan han fortsätta att undvika utlämning till Sverige. Assange har redan bott på Ecuadors ambassad i två månader och folkrättsexperten Pål Wrange tror att britterna kommer att fortsätta hårdbevaka byggnaden, så länge som han blir kvar där.

-Britterna har gett ett bestämt intryck. Jag tror att de vill uppfylla sina förpliktelser mot Sverige, säger Wrange till SVT:s Aktuellt.

Kan fly i diplomatregistrerad bil

Om Assange gör ett försök att fly landet så kommer det att ske i en diplomatregistrerad bil, tror han.

-Så länge han sitter i bilen är han skyddad. Man får inte bryta sig in i en bil, men så fort han går utanför bilen kan han gripas. Och om han vill sätta sig på ett flygplan så måste han ju någon gång gå utanför bilen, säger han.

En alternativ färdväg skulle kunna vara biltunnel till Frankrike.

-Men i så fall måste han sitta många timmar i bilen utan mat och dryck. Dessutom är Frankrike också en del av EU och omfattas av den europeiska arresteringsordern. Så han måste bege sig ganska långt bort för att vara säker.

Får inte utlämnas om han riskerar dödsstraff

Sverige och Storbritannien har båda utlämningsavtal med USA och  Pål Wrange har svårt att se att risken för att bli utlämnad skulle vara större i Sverige än i USA. Men den är inte obefintlig.  

-Vi har inte sett någon framställan eller begäran om utlämning från amerikanerna. Det är inte omöjligt att det sker men risken är väldigt svårt att taxera. Amerikanerna måste sy ihop ett åtal som håller enligt amerikansk lag och den måste hålla för en framställan till Sverige.

Han får inte utlämnas om han riskerar dödsstraff i USA.

-Då måste amerikanerna garantera att dödsstraff inte får utdömas i just hans fall, säger Wrange.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Assange

Mer i ämnet