Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kolla när ni ska vara på flygplatsen och var i god tid”, säger Charlotte Ljunggren, marknadsdirektör på Swedavia. Foto: Fredrik Varfjell/TT

”För tidiga” resenärer portas från Arlanda – hänvisas till väntrum

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen kommer de resenärer som kommer till Arlanda alltför tidigt – mer än tre timmar innan avgång – att hänvisas till väntrum på närbelägna hotell. Det är Swedavias senaste drag för att stävja kökaoset på flygplatsen.

– Det är en säkerhetsåtgärd, säger Ellen Laurin, pressansvarig på Swedavia.

”Den här helgen begränsar vi inflödet till terminal och släpper endast in resenärer som har mindre än 3 timmar till avgång”, skriver det statliga flygplatsbolaget Swedavia på flygplatsens hemsida.

– Vi kommer att införa det här i natt, det är en begränsning av inflödet till terminalen. Vi planerar för den här helgen, det är den information som jag har just nu, säger Ellen Laurin, pressansvarig på Swedavia, till SVT Nyheter.

– Vi vill vara tydliga med att det är tre timmar före avgång som man ska komma och inte tidigare. Kommer man fyra, fem, sex åtta timmar innan, då kan man behöva vänta för att komma in i terminalen.

Enligt Expressen kommer de tidiga resenärerna att hänvisas till provisoriska väntrum på hotellen Clarion och Radisson.

Lugnare på lördagsmorgonen

Enligt Swedavia ska också kösituationen på Arlanda generellt varit lugnare på lördagsmorgonen, jämfört med tidigare dagar.

– Vid halv nio var väntetiden vid säkerhetskontroll mellan noll och tre minuter, säger Ellen Laurin, pressansvarig på Swedavia.

Köerna hade varit längre tidigare på lördagen men dock under en halvtimme.

Tre terminaler är öppna på flygplatsen: 2, 4 och 5.

Personalbrist bakom

Flygplatsen har haft stora problem med köbildning vid incheckningsdiskarna samt vid säkerhetskontrollen, framförallt på terminal 5. Problemen är en följd av personalbrist på flygplatsen. Trafiken till Arlanda stängdes av vid flera tillfällen förra helgen, då den stora trängseln inne på flygplatsen ansågs utgöra en säkerhetsrisk.

Problemen har trots de åtgärder som hittills vidtagits, bland annat öppnandet av terminal 4, kvarstått.

Under helgen har även öppettiderna på Arlanda utökats – säkerhetskontrollen kommer att vara öppen nästan dygnet runt under lördagen och söndagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) kallar läget på Arlanda för ”oacceptabelt”. Foto: Morgonstudion

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.