Facos vice ordförande: ”Tycker man ifrågasätter socialtjänstens kompetens”

Uppdaterad
Publicerad

Historien om treåringen som flyttades till sina biologiska föräldrar och senare hittades död har berört många. Anneli Abrahamsson, vice ordförande i Faco, reagerar starkt på att kammarrätten motsatte sig socialtjänstens ord.
– Föräldrar har inte rätt till sina barn – det är barn som har rätt till sina föräldrar, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Reportaget om ”Lilla hjärtat”, som flickan kallades, har blivit Dagens nyheters mest lästa reportage någonsin. Anneli Abrahamsson, familjehemsmamma och vice ordförande i familjevårdens centralorganisation (Faco), är en av dem som har tagit del av berättelsen.

– Jag tycker det är så upprörande och hemskt det som har hänt. På samma gång så får vi in så många samtal till Faco där precis den handlingen händer så många gånger ute i vårt land, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Anneli Abrahamsson syftar på det faktum att familjehem är med om att barnen kommer tillbaka till sina biologiska föräldrar.

– Ja, och det kan vara mot socialtjänstens samtycke, att i rätten så håller det inte.

”Gör bra utredningar – ändå går rätten emot”

I fallet om ”Lilla hjärtat” sa socialtjänsten nej till att flytta flickan från familjehemmet – men kammarrätten fattade ett annat beslut.

– Jag tycker man ifrågasätter socialtjänstens kompetens. Man gör bra utredningar och ändå går rätten emot, säger Anneli Abrahamsson.

Föräldrar ska ju också ha rätt till sina barn – det kanske inte är så konstigt att det hamnar i kläm där ibland?

– Men det är ju barnens rätt som måste styra. Föräldrar har inte rätt till sina barn – det är barn som har rätt till sina föräldrar.

Se mer i klippet ovan. Hela intervjun ser du i SVT:s Morgonstudion.

Kammarrättens bedömning och mer om fallet hittar du i Dagens nyheters reportage.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet