Lärare känner sig snuvade på löneförhöjningen. Foto: SVT

Arga och besvikna lärare demonstrerade

Uppdaterad
Publicerad

Demonstrationer genomfördes i tio städer på fredagen och de båda fackförbundsordförandena riktar in sig på valrörelsen om två år.

Missnöjet pyr i lärarkåren efter det i mångas ögon magra löneavtalet.  Lärarfackens nya avtal innebar ungefär 300 kronor mer i månaden än andra tjänstemannagrupper i år.

Men för de följande tre åren saknas garantier om fortsatt minskat lönegap, och detta har rört upp känslorna.

Läraravtalet

På kort tid har Facebookgrupperna Lärarnas röst och Tredje facket bildats och manar till att demonstrera mot det ”skamliga” avtalet sent på fredagseftermiddagen.

Förbannade

Läraren Elda Ahmemulic, grundskolelärare i Angered i Göteborg, är en av dem som har engagerat sig mot avtalet.

-Vi är förbannade och väldigt besvikna. Det pratades om 10.000 kronor mer, men på grund av det här fyraåriga löneavtalet kommer vissa av oss att inte ens få 1.000 kronor mer i löneförhöjning. Det tycker vi är urdåligt, säger hon.

Både Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner och Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén var beredda på kommentarer som ”praktfiasko” och avgångskrav.

-Mitt uppdrag har varit att åstadkomma mer för lärarna. Det har vi fått, men bara för 2012. Vi har inga garantier för mer än detta första steg, så jag förstår ilskan och frustrationen. Men vi hade att välja mellan att ta detta första steg, eller stå kvar och stampa. säger Sirén.

Valfråga

Ingen av dem har planer på att dra sig tillbaka. I stället vill de rikta fokus på valåret 2014.

-Vi kan säga upp avtalet senast december 2014. Har kommunerna inte visat att lärarnas löner är viktiga drar jag mig inte ett ögonblick för att säga upp avtalet då – mitt i valrörelsen. Arbetsgivarna inom offentlig sektor har aldrig avtal som löper ut under en valrörelse. Nu har de det för lärarna, säger Fjelkner.

-Vi gör lärarlönerna till en valfråga, och då blir det verkligen upp till bevis, säger Sirén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läraravtalet

Mer i ämnet