Flera företag kommer satsa på en medelväg med både hem- och kontorsarbete även efter att rekommendationen att jobba hemifrån lyfts. Foto: Hasse Holmberg / TT

Företagens reaktioner på höstens lättade restriktioner: ”Ökad flexibilitet”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med slutet av september förespråkar Folkhälsomyndigheten inte längre hemarbete. Trots detta håller flera företag en fortsatt försiktig linje:

– Vi har lärt oss mycket under corona om var och hur arbetet kan utföras och flexibilitet kommer att vara en del av vårt arbetssätt även framöver, säger Nordeas pressansvariga Mikaela Grönlund.

Under tisdagen meddelande regeringen ett glädjebesked – för den som längtat efter slopade restriktioner. Begränsningar i publikantal släpps från och med den 29 september. Man meddelade samtidigt att Folkhälsomyndigheten från och med datumet inte längre rekommenderar hemarbete för den som kan.

Flera av Sveriges större företag ser dock med försiktighet på hösten.

– För Volvo Cars gäller samma sak som strax innan sommarsemestern, det vill säga att kontoret är den primära arbetsplatsen för tjänstemän. Det har varit en successiv återgång med start den 1 juni, säger Volvos cars presschef Karin Wik.

”Snart mötas på kontoren”

Även telecomjätten Telia har sedan tidigare haft personal på plats.

– Våra kontor har varit öppna under hela perioden med viss affärskritisk verksamhet på plats som kundtjänst och driftövervakning, i övrigt har vi arbetat hemifrån. Vår förhoppning är att vi snart kan mötas på kontoren, säger Telias pressansvarige Mattias Borrelid.

Hybridmodell

Hur coronapandemins hemarbete påverkat framtida syn på hur jobb utförs är så klart för tidigt att säga. Bland de tillfrågade företagen finns det de som tror på en kombinerad kontor/hem-variant.

– Detta flexibla arbetssätt stödjer upp till två dagars distansarbete per vecka, när möjligt och beroende på team. Detta är en riktlinje och det kommer finnas undantag, säger Nordeas presskommunikatör Mikaela Grönlund.

På samma sätt resonerar banken SEB.

– Vi kommer att möjliggöra för ökad flexibilitet vad gäller hemarbete när de restriktioner som införts på grund av pandemin har lyfts. Det betyder att bankens medarbetare kommer att kunna kombinera arbete på kontoret med möjligheten att kunna arbeta upp till två dagar i veckan från annan plats än kontoret, säger SEB:s pressansvarige Niklas Magnusson.

”Lägger på två veckor”

På SVT väljer man att själva lägga till lite restriktionsmarginal.

– Vi planerar att gå tillbaka 15 oktober. Vi har hela tiden sagt att vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, sen väljer vi att lägga på två veckor. Det här är något som vi haft klart och bara väntade in besked från myndigheter, säger kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringen och FHM håller pressträff.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet