Foto: TT

Parterna i SAS-strejk har fått nytt bud

Uppdaterad
Publicerad

Svensk Pilotförening och SAS har fått ett nytt bud från medlarna som de ska ta ställning till före klockan 17 i dag. Förhandlingarna återupptogs på tisdagen, efter att de legat nere sedan i söndags.

Strejken har pågått i snart fem dygn med hundratals inställda flyg och omkring 100.000 drabbade resenärer som följd. I går meddelade SAS att 240 avgångar ställs in på tisdagen eftersom man har svårt att få igång trafiken helt – oavsett om förhandlingarna vänder eller inte.

På tisdagen kom beskedet att förhandlingarna återupptas sedan pilotföreningen tackade nej till medlarnas bud för andra gången i söndags. Under eftermiddagen lämnade medlarna ett nytt bud som parterna har en timme på sig att besvara.

Pilotstrejk

De har hittills haft svårt att komma överens om bland annat löneökning och andra förmåner. SAS har erbjudit 2,2 procents löneökning, men piloterna vill ha 3,5 procent. Kravet motiveras med att pilotlönerna de senaste åren stannat av på grund av flygbolagets dåliga ekonomi.

SAS har hittills svarat att piloternas krav är för dyra för att företaget ska kunna gå med på dem. Enligt bolaget skulle de innebära en kostnadsökning på omkring 100 miljoner kronor om året.

Bakgrund: Skattemedel har räddat SAS

Staten, som med sina drygt 21 procent av aktierna är SAS enskilt största ägare, har flera gånger ryckt in och skjutit till miljarder i skattepengar för att rädda SAS. I tidigare kriser har piloterna fått lönesänkning.

För sju år sedan landade helårsförlusten för bolaget på tre miljarder kronor och 650 tjänster togs bort. SAS gavs möjlighet att låna 3,5 miljarder kronor fram till 2015. Tillsammans med Norge och Danmark har svenska staten sedan 2011 försökt sälja SAS utan att lyckas. År 2012 hamnade bolaget återigen i kris. Som värst fanns det pengar för tio dagar kvar i kassan. Nu kom SAS med en krisplan som innebar en lönesänkning på 15 procent och att över 1 000 anställda försvann.

För att kunna förnya sina banklån genomförde SAS ett sparpaket som för personalen innebar sänkta löner, ändrade regler för semester, höjd pensionsålder och utökade arbetstider. Grundlönen för de anställda sänktes generellt 12 procent. För piloterna sänktes lönen drygt 8 procent, drygt en månadslön per år. Staten hjälpte bolaget med ytterligare 4,7 miljarder kronor och de anställda fick inga lönehöjningar under 2013 och 2014. För ett par år sedan var SAS återigen nära konkurs och sade upp 70 procent av IT–personalen.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pilotstrejk

Mer i ämnet