Foto: TT

Fyra nya vittnen hördes i rättegången mot Martin Timell

Publicerad

Fyra nya vittnen hördes när hovrättsförhandlingarna avslutades i målet mot våldtäktsanklagade Martin Timell. Men programledarens advokat tror inte att de kan stoppa en friande dom.

– Jag ser deras vittnesmål mer som en partsinlaga, säger Hanna Lindblom.

Före detta TV4-profilen Martin Timell står åtalad för våldtäkt mot en tidigare medarbetare på programmet ”Äntligen hemma”. Övergreppet ska ha ägt rum i en badtunna på en personalfest i skärgården 2008.

I somras friades programledaren från anklagelserna i tingsrätten men målet överklagades till Svea hovrätt, dit fyra nya vittnen hade kallats på torsdagen.

Rättegången mot Martin Timell

Precis som i tisdags hölls förhandlingarna inför stängda dörrar.

Har inte varit på festen

Efteråt sade kvinnans målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz att hennes klient hade svarat på några få kompletteringsfrågor, men ville inte gå närmare in på vilka.

– Det fanns frågor som jag ansåg att jag inte ville lämna öppna nu när vi har hamnat här i hovrätten, sade hon och menade samtidigt att hennes klient tyckte att det var påfrestande att vara i rätten.

Hon ville heller inte gå in på vad de fyra nya vittnena har sagt, men sade att de inte varit på festen, utan att det är personer som målsäganden har berättat saker för efteråt.

– De ger stöd för målsägandens berättelse. De kan berätta vad hon har berättat för dem, de kan också berätta om hennes mående och hennes reaktioner efter händelsen. Det är vittnen som kort tid efter händelsen fått uppgifter från målsäganden, säger Elisabeth Massi Fritz.

Tror på friande dom

Martin Timells advokat Hanna Lindblom tycker inte att de fyra nya vittnena har tillfört något som skulle kunna leda till en fällande dom, utan ser deras vittnesmål ”som en partsinlaga”.

– De har presenterats som fyra nära vänner till målsäganden. Frågan är vad de ska komma hit och berätta? säger hon och ifrågasätter varför de dyker upp efter elva år.

– Varför dök de inte upp när det här hände eller i vart fall under förhandlingarna i tingsrätten?

Hanna Lindblom tippar på samma utfall som i tingsrätten, att Martin Timell frias från anklagelserna. Hon pekar på att det är målsägandebiträdet och inte åklagaren som har valt att överklaga tingsrättsdomen.

– Det är en åklagare som inte ens tror på det här målet. Det är ett målsägandebiträde som väljer att gå vidare för att som hon säger ”stötta sin klient in i det sista”.

Vill ha fängelse

Elisabeth Massi Fritz anser att straffvärdet egentligen är två år, men att påföljden med tanke på den långa tid som gått bör ligga på 1,5 års fängelse. Hon kan inte svara på om hon kommer att överklaga om det blir en friande dom.

Martin Timells advokat menar att hennes klient är lättad över att förhandlingarna är slut.

– Han är oerhört lättad över att det här nu är över.

Dom meddelas den 7 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot Martin Timell

Mer i ämnet