Foto: TT

Förlossningsvården bättre rustad i sommar

Uppdaterad
Publicerad

En barnmorskas bild på mensblod i arbetsbyxorna efter en natt på förlossningen blev symbolen för en förlossningsvård i kris. Nu – två år senare – säger sig vården vara bättre rustad inför sommaren. Det framkommer av den enkät som SVT Nyheter skickat till Sveriges 21 regioner.

I stort sett samtliga förlossningsplatser i landet, med några få undantag, kommer att hållas öppna under sommarmånaderna, visar SVT Nyheters enkät.  

Mars och april har länge varit de månader då flest barn föds i Sverige, men under 2000-talet har barnafödandet förskjutits och i dag är det vanligare att föda på sommaren eller försommaren, enligt statistik från Statistiska centralbyrån, SCB. Det, i kombination med semestertider, gör sommaren extra sårbar för förlossningsvården. 

Trots det är det endast ett fåtal regioner som uppger att de är oroade över bemanningssituationen, däribland Sundsvall, Gävleborg och Västra Götaland. Flera regioner har löst personalbristen med hyrbarnmorskor, eller genom att ta in nyligen pensionerade barnmorskor. 

Beredd på högt tryck

I Region Stockholm säger chefsläkare Johan Bratt att man är beredd på en sommar med ett högt tryck.

– Det finns plats att lista sig på någon av klinikerna varje vecka och de har alla sina förlossningsrum öppna som övriga året. Klinikerna är väldigt duktiga på att samarbeta så vårt råd är alltid att ringa dit där man är listad och skulle det vara fullt just då hjälper koordinatorerna som finns på varje klinik till att hitta en annan plats.

SVT Nyheter har också frågat landets 21 regioner om det finns risk att kvinnor tvingas föda i en annan region under sommarmånaderna. En majoritet svarar att risken inte är större på sommaren är resten av året, däremot är det brist på högspecialiserade neonatalvårdplatser inom vissa regioner.  

Kan skickas utanför regionen

I Uppsala hänvisas en handfull kvinnor varje sommar till sjukhus utanför regionen. 

“Hänvisning görs alltid efter en medicinsk bedömning och i stort sett aldrig har vi skickat någon i värkarbete. Betydligt fler på neonatal indikation då antalet neoplatser inte räcker”. 

Dalarna svarar att mammor som riskerar att födas för tidigt kan skickas utanför regionen och utanför Uppsala-Örebroregionen. 

“Det förekommer året runt men sommaren är mer utsatt för alla då det saknas personal som kan vikariera”. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.