Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här förnekade Magnus Hjort, generaldirektör för MPF, att han har haft kontakt med regeringskansliet. Foto: SVT

Förnekade kontakt med regeringen om ”Kalla Fakta”-anmälan – avslöjas av mejl

Uppdaterad
Publicerad

Mejlen visar att Myndigheten för psykologiskt försvar hade kontakt med regeringen innan de anmälde TV4:s SD-avslöjande.

Men när SVT ställer frågor om kontakterna nekar myndighetschefen:

– Nej, det har vi inte, svarade Magnus Hjort på en fråga dagen efter anmälan.

Den 8 maj hade myndigheten ett möte med Regeringskansliet. Där informerades att Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) avsåg att agera mot ”Kalla Faktas” granskning av SD:s anonyma nätkonton.

I ett detaljerat mejl till Försvarsdepartementet som SVT tagit del av och som tidningen Altinget var först att rapportera om, framgår det att myndigheten berättat att man skulle kräva att TV4 klippte bort MPF:s experter i inslaget.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

”MPF kommer att agera, men vi har inte fattat beslut om hur än. Ytterst anmälan till medieombudsmannen, men som minimum kräva av TV4 att ljudklippen tas bort”.

Förnekar kontakt

Myndigheten anmälde ”Kalla Fakta” till Granskningsnämnden och i efterhand har kravet på att klippa inslaget väckt debatt. Det har lett till att myndighetens högste chef Magnus Hjort senare ändrat anmälan och tagit tillbaka kravet.

När SVT intervjuar Magnus Hjort dagen efter anmälan, den 17 maj, får han frågan om han varit i kontakt med Regeringskansliet i samband med programmet.

– Nej, det har vi inte.

Det finns ingen som har kontaktat dig?

– Absolut inte, säger Magnus Hjort.

Skickade sms

Hjort har samma dag som intervjun äger rum skickat ett sms till Johan Berggren, statssekreterare hos ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M), ansvarigt statsråd för myndigheten:

”Hej! F.K. så kommer rapport, TV4 och ekot intervjua mig i eftermiddag med anledning av mpf:s anmälan till granskningsnämnden.”

Johan Berggren svarar med att ge tummen upp.

Magnus Hjort har inte velat ställa upp på en intervju men svarar i en skriftlig kommentar:

”Jag vill vara tydlig med att det inte har förekommit någon diskussion eller dialog med regeringsföreträdare angående myndighetens anmälan till granskningsnämnden. Det har jag också redogjort för i andra sammanhang, bl.a. inför Utrikesutskottet den 30 maj”.

Vet du mer? Mejla knut.rognerud@svt.se och kristoffer.tornmalm@svt.se

Turerna kring SD-granskning om ”trollkonton”

Den sjunde maj sände TV4:s ”Kalla fakta” det första programmet av två i serien ”Undercover i trollfabriken”.

Det handlade om hur Sverigedemokraterna använder sig av anonyma konton i sociala medier.

Den 14 maj sändes del två. På eftermiddagen den 16 maj anmälde generaldirektören Magnus Hjort programmet till granskningsnämnden.

Anmälan handlar om två inspelade citat från två medarbetare vid myndigheten som användes i Kalla faktas program. Intervjuerna var inspelade i ett delvis annat sammanhang.

Magnus Hjort och MPF ansåg att det tydligare borde framgå att intervjuerna inte hade något samband med just TV4:s granskning och myndigheten krävde först att kanalen skulle ta bort klippen.

Senare ändrade Magnus Hjort anmälan och tog tillbaka kravet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Mer i ämnet