Enligt en ny amerikansk studie kan dålig luft orsaka diabetes. Foto: Pontus Lundahl//TT

Förorenad luft kan orsaka diabetes

Publicerad

Luftföroreningar låg bakom ett av sju nya diabetesfall 2016, enligt en färsk amerikansk studie. Risken att utveckla den kroniska sjukdomen ökar redan vid låga nivåer dålig luft.

Vanligtvis förknippas diabetes med livsstilsfrågor som kost och motion. Men forskare vid Washington University School of Medicine i St Louis, USA, har upptäckt att också förorenad luft kan ha stor betydelse.

Enligt studien bidrog dålig luft till att 3,2 miljoner människor utvecklade diabetes 2016, vilket motsvarar omkring 14 procent av samtliga nya fall i hela världen det året.

– Vår forskning visar en tydlig koppling mellan luftföroreningar och diabetes globalt, säger forskaren Ziyad al-Aly.

Riskerna ökar även vid små mängder smutsig luft

Föroreningarna hämmar kroppens insulinproduktion, enligt studien som publiceras i Lancet Planetary Health.

Risken att drabbas av diabetes ökar även vid små mängder smutsig luft – nivåer som anses säkra av den amerikanska miljöskyddsmyndigheten EPA och Världshälsoorganisationen (WHO).

– Detta är viktigt eftersom många lobbygrupper inom industrin argumenterar för att nuvarande nivåer är för stränga och borde lättas upp, säger Ziyad al-Aly.

Har studerat 1,7 miljoner krigsveteraner

Till grund för studien ligger data från 1,7 miljoner amerikanska krigsveteraner utan tidigare diabeteshistorik. Veteranerna har följts under flera år och informationen har studerats i relation till luftkvalitet.

Fakta: Diabetes

Visa

Insulin är ett hormon som reglerar blodets sockerhalt.

Vid typ 1-diabetes har kroppen slutat tillverka insulin vilket gör att blodet får för mycket socker. Den drabbade får oftast diagnosen i unga år.

Vid typ 2-diabetes har kroppens celler blivit mindre känsliga för det insulin som kroppen producerar. Med tiden utvecklas även en brist på insulin. Den här typen av diabetes är ofta kopplad till övervikt.

För mycket socker i blodet kan på sikt orsaka skador på njurarna, ögonen och nerverna samt orsaka problem med blodcirkulationen vilket kan tvinga fram amputationer.

För lågt socker i blodet kan leda till nedsatt reaktionsförmåga, kramper och medvetslöshet.

Omkring 420 miljoner människor runt om i världen lider i dag av diabetes och det är en av världens snabbast växande sjukdomar.

TT

Källa: AFP och Vårdguiden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer