Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ska man göra om man vill ha pengarna snabbt? Hör Försäkringskassans svar. Foto: SVT/TT

Elstöd till södra Sverige inleds den 20 februari

Uppdaterad
Publicerad

Nu får 4,3 miljoner hushåll i Sverige besked om när deras elstöd kommer. Utbetalningarna för de södra och mellersta delarna av landet påbörjas den 20 februari.

– Planen är att i stort sett alla utbetalningar kommer att ha lämnat Försäkringskassan inom några dagar, säger Nils Öberg, generaldirektör på Försäkringskassan, under en pressträff.

Försäkringskassan och Svenska kraftnät har fått i uppdrag av regeringen att ta fram både det gamla elstödet, som omfattar södra och mellersta Sverige, och det nya elstödet, som ska betalas ut till hushåll i hela Sverige.

På onsdagen presenterades det första elstödet som går till hushållen i område 3 och 4. Utbetalningarna startar den 20 februari och gäller förbrukningen mellan oktober 2021 och september 2022. 

– Sedan kommer det att ta ytterligare några dagar innan det finns på kundernas konto, säger Nils Öberg.

Viktigt att anmäla konto senast 13 februari

Nivån beräknas genom att multiplicera elförbrukningen med 79 öre i elområde 4 och med 50 öre i elområde 3. Stödet innefattar endast privatpersoner med ett eget elnätsavtal.

– De som bor i hyresrätt eller bostadsrätt men inte har ett eget elavtal kommer inte att få något stöd i den här omgången, säger Peter Wigert, ställföreträdande generaldirektör för Svenska kraftnät.

För att underlätta utbetalning bör berörda kunder anmäla sitt bankkonto till Swedbanks kontoregister, senast den 13 februari, uppger Försäkringskassan.  En anmälan går att göra på Swedbanks hemsida eller på något av bankens kontor.

Det kan ta längre tid om man inte hittar något konto för utbetalning. I det fallet kommer utbetalningar att ske via utbetalningsavier.

– Är man angelägen om att få sina pengar snabbt är det viktigt att anmäla sitt konto senast den 13 februari, säger Maria Sjögren vid Försäkringskassan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utbetalningen av det första elstödet startar den 20 februari, meddelar Försäkringskassans generaldirektör Nils Öberg. Foto: Caisa Rasmussen/TT

Risk för bedrägeri

Enligt Försäkringskassan finns det även en stor risk att många kommer att bli kontaktade av personer som erbjuder sig att hjälpa till med att hantera kontouppgifter och att logga in på olika sajter.

Ingen från Försäkringskassan, banken eller någon annan myndighet kommer att kontakta enskilda individer, understryker Maria Sjögren.

– Vi vill uppmana alla att vara mycket skeptiska och inte uppge någon information eller logga in någonstans om man inte känner personen, säger hon under pressträffen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.