Selma behöver hjälp med i stort sett allt eftersom hon inte kan gå, prata eller röra sig som hon vill. Foto: SVT

Försäkringskassans nya tolkning: Nej till assistans till Selma

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassan går emot en dom som ger rätt till assistans vid sondmatning. Nu förlorar 6-åriga Selma rätten till hjälp eftersom Försäkringskassan inte anser att den sortens sondmatning hon får kräver assistans.

En uppmärksammad dom i Högsta förvaltningsdomstolen slog nyligen fast att sondmatning är en måltid och ger rätt till personlig assistans.

Men Försäkringskassan säger nu ändå nej till många som behöver sondmatas.

En av dem är hjärnskadade Selma, 6 år.

I två år har 6-åriga Selma Lundmark varit i centrum för en strid för att behålla sin assistans. Hon har en medfödd hjärnskada och är en av de som drabbats av att Försäkringskassan tolkat lagen hårdare.

Fick nej 2016

Selma behöver hjälp med i stort sett allt eftersom hon inte kan gå, prata eller röra sig som hon vill. Hon behöver också ständig tillsyn för sin epilepsi. Pappa Jonas Lundmark har inte sovit en hel natt igenom med Selma.

– Jag vaknar tre, fyra gånger per natt. Har hon ett anfall så vet jag om det, och de kommer oftast på nätterna, det är 3-4 på natten som hon krampar och jag måste stiga upp och ge henne stesolid och räkna på om det släpper eller om jag ska behöva ringa ambulans.

Men övervakning är inte ett grundläggande behov, och Selmas sondmatning räknades inte längre som en måltid, ett grundläggande behov, så hon fick nej till fortsatt assistans 2016.

Får assistans i några minuter

Sedan dess har familjen överklagat, och fått rätt ända upp i Förvaltningsrätten.

Så i april, kom dessutom en vägledande dom i Högsta Förvaltningsrätten. Sondmatning är ett grundläggande behov, precis som att äta med munnen, slog rätten fast.

Då fick Selmas föräldrar hopp, berättar Jonas Lundmark.

– Jag tänkte att nu kanske det löst sig, sondmatningen var ju en av de viktigaste grejer som har gjort att hon diskvalificerat sig för personlig assistans.

Men Försäkringskassan har nu tolkat domarna. De ger bara Selma rätt till assistans de minuter det tar att koppla på och av slangen, eftersom de menar att det är bara de momenten som är integritetsnära.

Försäkringskassans tolkning

Kristina Åstrand är enhetschef på Försäkringskassan, och säger att det är skillnad om man får maten insprutad med en spruta i magen för hand eller med en matpump.

– Om du matas med maskin och om du inte behöver aktivt rätta till slangen, och inte aktivt agera under måltiden, den tiden är inte integritetsnära enligt den tolkning vi gör.

– Står det här i domen? För jag hittar inte det.

– Det står inte, det är Försäkringskassans.

– Det är er tolkning?

– Ja.

”Domstolstrots”

Selma är inte den enda som berörs, förra året förlorade 400 personer sin assistans jämfört med året innan enligt Försäkringskassans genomgång och de som drabbats mest är barn, enligt Socialstyrelsens rapport som kom i december förra året.

Maria Persdotter, förbundsordförande i RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar menar att den här tolkningen av domen är helt felaktig.

– Det är domstolstrots, det är en tydlig dom, att sondmatas är att likställas med en måltid och ska ge rätt till assistans. Detta är helt oacceptabelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.