I Kina och många länder i Asien använder många munskydd för att undvika att bli smittade av det nya coronaviruset. Men munskydden ger inte skydd mot luftburet virus. Foto: EPA/TT/Rungroj Yungrit

Försäljning av munskydd ökar – ger inget skydd mot virussmitta

Uppdaterad
Publicerad

I Kina och på andra håll försöker människor nu skydda sig mot det nya coronaviruset med hjälp av munskydd. Även i Sverige ser Apoteket en viss uppgång i försäljningen. Men munskydden ger inte tillräckligt skydd och kan till och med öka risken för smitta.

Utbrottet av coronaviruset i Kina har lett till att fler använder munskydd för att inte utsättas för smitta. I Sverige har Apoteket AB noterat en viss uppgång i försäljningen. Från det normala antalet på mellan 20 och 40 förpackningar per dag såldes under tisdagen 160 paket med engångsmunskydd. Kunderna är troligen människor som planerar att resa till Kina där utbrottet av viruset startade, anser Apoteket.

– Vi såg en uppgång även under svininfluensan i Sverige 2009. Det är viktigt att veta att munskydden inte är gjorda för att skydda mot luftburet virus, säger Magnus Frisk, pressansvarig på Apoteket.

Coronapandemin

Kan öka risken

Folkhälsomyndigheten rekommenderar inte att munskydd används. Det finns inga vetenskapliga belägg för att de löst sittande engångsskydden begränsar smitta. De kan till och med leda till ökad spridning.

– Virus kan samlas i munskyddet, och när man tar av och på skyddet kan viruset överföras till händerna och därmed spridas vidare. Det gäller att kunna hantera munskydden rätt, säger smittskyddsexperten Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.

Skydd av patienter

Inom sjukvården används munskydd av personal för att de inte själva ska sprida bakterier till de patienter de behandlar. Där används ofta andra typer av munskydd än de som säljs i apoteken.

Dålig luft

I Japan är det vanligt att förkylda människor använder munskydd av hänsyn tilll andra. Munskydd används alltmer vid smog och luftföroreningar. I många länder med bränder och stora miljöproblem vill man skydda sig och sina barn mot att andas in skadliga ämnen.

– Munskydd kan vara effektiva mot de större partiklar som finns i luftföroreningar men det finns inget som tyder på att de hjälper mot luftburna virus. God handhygien är vad vi rekommenderar, säger Anders Tegnell, som är ansvarig för övervakning av smittsamma sjukdomar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet