Alkoholister kan lära sig dricka med måtta visar ny studie Foto: Scanpix

”Alkoholberoende kan lära sig dricka”

Publicerad

Alla som har ett alkoholberoende behöver inte sluta dricka helt för att komma till rätta med sin överkonsumtion.

– Den myten gör snarare att många struntar i att söka hjälp, säger Sven Andreasson, professor i socialmedicin, till Svenska Dagbladet.

Han vill att samhället ska satsa resurser på att nå den kvarts miljon svenskar som har ett alkoholberoende, men som fortfarande är socialt välfungerande, som han menar kan få hjälp med ganska enkla medel.

– Vi vill utmana den rådande ordningen inom exempelvis sjukvården, missbrukarvården och socialtjänsten att man bara kan bli av med sin överkonsumtion genom total avhållsamhet. Det stämmer faktiskt inte, den myten gör snarare att många struntar i att söka hjälp, säger Sven Andreasson, professor i socialmedicin, till Svenska Dagbladet.

Schablonbild av missbrukare hindrar

– Det handlar om att kartlägga hur konsumtionen ser ut, när man dricker och hur omständigheterna brukar vara och sätta upp mål. I många fall vet vi att det fungerar och när det inte gör det finns det andra metoder. Poängen är att inte sitta fast i schablonbilden om att alla med beroende är utslagna drinkare, säger Sven Andreasson till SvD.

I Sverige finns totalt 600 000 personer som har ett riskbruk av alkohol, enligt beräkningar som presenteras vid en konferens om alkoholvård i Stockholm på fredagen.

Många fungerar ändå socialt

Av dessa har 50 000 ett svårt beroende med fysiska, psykiska och sociala problem. Ytterligare 250 000 har ett alkoholberoende, men fungerar fortfarande väl socialt.

Därutöver finns 300 000 svenskar som har ett skadligt drickande, men som inte är beroende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer