Foto: SVT

Forskare förklarar: När kan man egentligen lita på en vetenskaplig studie?

Publicerad

Strålkastarljuset lyser extra starkt mot vetenskapliga studier just nu: De tas upp på presskonferenser, delas i Facebook-grupper, refereras till i nyhetsartiklar och sprids på Twitter. Men hur ska man ställa sig till denna flod av forskning, om man inte själv är professor med decennier av expertis bakom sig? Vad betyder egentligen en enskild studie som påstår det ena, eller det andra?

I sociala medier sprids stora mängder påståenden om coronaviruset, och i många fall hänvisar dessa påståenden till en vetenskaplig studie.

En studie kan till exempel indikera att D-vitamin kan ha fördelaktiga effekter på personer som insjuknat i covid-19, vilket leder till att uppmaningar om att konsumera kraftiga doser D-vitamin börjar delas på olika sociala plattformar.

Coronapandemin

Men vad betyder det egentligen att en enda studie indikerar något?

Helena Nordenstedt är forskare och lärare i global hälsa vid Karolinska Institutet – se henne reda ut detta i videon ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet