Konsumentminister Lena Micko (S): ”När människor är oroliga finns gott om aktörer som vill utnyttja detta för att tjäna pengar” Foto: TT/Faksimil

Konsumentministern: ”Anmärkningsvärt och cyniskt att tjäna pengar på coronaoron”

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som storskalig coronaskräck sveper över Sverige sprids hälsoråd i sociala medier – ofta utan vetenskaplig förankring. I flera fall sprids råden av företag som säljer produkter som påstås hjälpa mot viruset, något som får konsumentminister Lena Micko (S) att reagera.
– Det här är desinformation som vilseleder, säger hon till SVT Nyheter.

I coronavirusets kölvatten följer stora mängder tips och råd på hur man bäst kan gardera sig mot den nya sjukdomen. Kolloidalt silver och C-vitamin har i olika sammanhang presenterats som effektiva metoder att skydda sig.

– Jag har personligen sett en ökning av sånt här, inte minst i sociala medier. Man måste vara vaksam mot detta, säger konsumentminister Lena Micko (S) till SVT Nyheter.

”Strider mot lagar och regler”

På sin Facebooksida har hon nu gått ut och varnat för alla annonser för tveksamma hälsoprodukter i sociala medier.

– Jag vill påminna om att inte tro på allt ni läser, oavsett om det handlar om fiskoljor, kolloidalt silver eller stora doser C-vitamin som mirakelkurer mot covid-19.

I vissa fall kan hälsoråden delas av hälsokostföretag, och i andra fall av alternativa nyhetssidor.

– Jag tycker det är anmärkningsvärt och cyniskt att tjäna pengar på oro. Det här är desinformation som vilseleder, och strider mot lagar och regler, säger Lena Micko.

Hon berättar att detta är något man sett vid andra större kriser, och att många äldre råkat ut för oseriösa aktörer.

– Vi bevakar detta hela tiden, och vi kommer följa upp och se vad som händer.

”Var vaksam!”

Nu vill hon uppmana alla konsumenter att vara vaksamma.

– Rent allmänt ska man vara sunt skeptisk. Man har själv ett ansvar också. Och hälsokostråd kan vara bra, så det handlar inte om att döma ut en hel bransch.

Till de som sprider hälsoråden har hon också ett budskap.

– Skärp er. Förr eller senare kommer man ställas till svars om man är oseriös.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet