Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Forskare: ”Klimatkompensation rättfärdigar dåliga miljöval” Foto: SVT

Forskare: ”Klimatkompensation rättfärdigar dåliga miljöval”

Uppdaterad
Publicerad
Människor glorifierar det som kallas för ekologiskt och tror att konsumtionen av sådana varor ger dem större spelrum att agera miljöskadligt på andra sätt. Det skriver Patrik Sörqvist, professor i miljöpsykologi i en ny vetenskaplig artikel.

– Klimatkompensation ger människor en möjlighet att rättfärdiga sina miljöbelastande beteenden och använda det som ett instrument för att fortsätta göra miljöfarliga saker som att flyga, äta rött kött eller konsumera över huvud taget, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Han och kollegan Linda Laneborg har studerat hur människor tänker kring miljöfrågor när de konsumerar och bland annat upptäckt att människor glorifierar ekologiska varor.

– Tankefelet som många människor gör är att ju mer ekologiska varor vi köper, ju mer saker vi gör som kallas miljövänliga, desto bättre blir det. Det allra bästa är ju att inte flyga, att inte köpa allt för mycket och konsumera för mycket, säger han.

”Får inte den miljöeffekt man önskar”

Så länge som människor tänker att bra miljöval kompenserar för dåliga kommer miljömålen inte att nås, menar han.

– Om man skulle uppfinna ett energisnålare bränsle så skulle människor känna att det är okej att ta bilen några extra gånger. Konsekvensen är då att man då kör ännu mer, så bränslet får inte alls den miljöeffekt som man då önskar.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer