Chipet implanteras oftast under huden mellan tummen och pekfingret, men även på handflatan. Foto: TT

Etiken kring chippet i handen kan bli en problem

Uppdaterad
Publicerad

Risken att hälsan påverkas av ett chip i handen ses som osannolikt, enligt överläkaren Martin Tondel. Detta trots att det i stort sett saknas forskning. Snarare är det de etiska effekterna kring dina inopererade personliga data som kan bli en framtida fråga.

Enligt Martin Tondel, överläkare i yrkes- och miljömedicin vid Akademiska universitetssjukhuset i Uppsala, går det inte att till hundra procent säga i dag att det inte är en risk för hälsan att implantera ett chip i handen. Detta då det saknas vetenskapliga studier.

Men trots det tror han ändå inte att det är farligt.

- Jag tycker det är rätt osannolikt att det skulle leda till hälsoeffekter.

Viktigt med hygien

Däremot skulle chipet – rent teoretiskt - kunna läcka ut metaller eller plastkemikalier, berättar han.

- Dock är det rätt osannolikt att det skulle handla om några större mängder som skulle påverka hälsan. Chipet placeras i underhudsfettet där blodgenomströmningen är ganska dålig.

- Därmed är risken att chipet löser ut farliga ämnen i kroppen ganska liten, säger Martin Tondel.

Mikrochipet ger inte ifrån sig någon strålning. Däremot växer chipet sannolikt fast på stället där det placerats, men det är låg risk för att det skulle kunna ”vandra iväg i kroppen eller orsaka en blodpropp, berättar han.

– När man placerar ett icke kroppseget föremål i mänsklig vävnad så är hygienen viktig så att man inte får en lokal infektion. Andra risker skulle kunna vara en lokal allergisk reaktion. Därför är det viktigt att chipet ska kunna gå att avlägsna ifall det uppstår problem eller när bäraren önskar ta bort det av andra skäl, säger Martin Tondel.

Snarare etisk fråga

I ett nytt policydokument från 2018, som EU-parlamentet tagit fram, lyfts snarare de etiska effekterna fram kring din inopererade personliga data, och att det skulle kunna bli aktuell framöver i och med chipets framfart – inte hälsoeffekterna.

Alltså sådant som vilken information som läggs på chipet, vem som kan begära ut det och kräva att du har ett.

Det är en tankebana som även Martin Tondel anser är mer trolig.

- Nu gör vi det frivilligt, men kan det bli så i framtiden att alla får ett chip implanterat och då kanske det kan utnyttjas på ett sätt som vi i dag inte kan förutse. Vi vet inte vart det tar vägen helt enkelt, och det lyfter Europaparlamentet upp i sin rapport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.