De män som väljer att studera tenderar att välja en utbildning som ger högre lön och bra karriärmöjligheter, till exempel ingenjör eller ekonom, säger Anna Sjöberg, docent i nationalekonomi. Foto: Privat/Veronica Johansson/SvD/TT

Forskare: Män tenderar att välja utbildningar som ger höga inkomster

Uppdaterad
Publicerad

Fler kvinnor än män studerar vid högskolan men valet av utbildning är ofta väldigt könssegregerat.

– När män studerar på universitet och högskola tenderar de att studera sådant som leder till höga inkomster i mycket högre utsträckning än kvinnor, säger Anna Sjögren, docent i nationalekonomi.

Att fler kvinnor än män studerar vid universitet och högskolor har varit faktum i Sverige sen 1977 och är en trend man ser i hela världen.

– Jag tror att det spelar roll att det finns yrkesval, traditionellt manliga, som ger bra inkomster utan högskolestudier, och att det gör att män kan välja att börja jobba efter gymnasiet istället för att läsa vidare och ändå få ganska bra inkomster och arbetsvillkor. Det kan göra det attraktivt att avstå högskolestudier, säger Anna Sjögren, verksam vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU).

De män som väljer att studera tenderar att välja en utbildning som ger högre lön och bra karriärmöjligheter, till exempel ingenjör eller ekonom.

– Om man ser till den typen av jobb och karriärval som leder till toppositioner utgör män fortfarande en ganska stor andel. Där dominerar inte kvinnor ännu.

Sjögren nämner styrelserummen i näringslivet som ett exempel. 2018 var andelen kvinnor i de svenska börsbolagens styrelser 34 procent, en procent högre än året innan, enligt en rapport från stiftelsen Allbright.

– Det är klart att det händer saker där, men det här stora inflödet av kvinnor i högre utbildning tenderar att hamna inom yrken och positioner betydligt längre ner i lönefördelningen.

Vart går kvinnorna vidare då?

– De stora utbildningarna är till exempel lärare, sjuksköterska, socionomer. Stora yrkesgrupper som är väldigt kvinnodominerade, men även läkare, jurister och samhällsvetare.

”Lönegapen oerhört stabila”

När studenterna väl kommer ut på arbetsmarknaden går det bättre för männen.

– Otvetydigt. Någonstans så kommer män ikapp. Både när man ser till genomsnittsinkomsten och över hela lönefördelningen så klarar ju sig män bättre inkomstmässigt än kvinnor.

Även i ledarskapspositioner, där det fortfarande är en mansdominans, är lönegapet till männens fördel. Men där knappar kvinnorna in.

– Men det finns ingen tydlig tendens till att kvinnor över hela fördelning skulle dra ifrån män inkomstmässigt, utan tvärtom har lönegapen varit oerhört stabila över tid. Många är förvånade över att de är så pass stabila, att det liksom inte hänt så mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.