Foto: TT

Forskare vill ge gravida D-vitamin

Uppdaterad
Publicerad

Gravida kvinnor bör få tillskott av D-vitamin, för att på sikt förebygga hälsorisker för barnet. Det föreslår barnläkaren Josefine Roswall, som skrivit en doktorsavhandling vid Sahlgrenska akademin.

D-vitamin kan vara svårt att få tillräckligt av. Det finns bara i begränsade mängder i vår kost. Den viktigaste källan är i stället solljuset. Därför blir risken för D-vitaminbrist störst under det mörka vinterhalvåret.

Små barn får redan tillskott av D-vitamin. Josefine Roswalls forskning visar att det även borde ges till gravida kvinnor. Av drygt 300 undersökta mammor i Halland hade 15 procent brist på D-vitamin, och därmed även deras barn vid födseln.

Risk för diabetes

Vitaminnivån som sådan rättas snabbt till hos barnen, eftersom föräldrar i Sverige är bra på att ge vitamintillskott. Däremot kan den dåliga starten ge andra problem.

– Vi ser kopplingar mellan låg nivå av D-vitamin vid födseln och känslighet för insulin vid tre års ålder, säger Josefine Roswall till TT.

Känsligheten för insulin är i sin tur avgörande för kroppens förmåga att bryta ner socker, och därmed för risken att få diabetes av typ 2.

– Hur stora riskerna är vet vi inte ännu, säger Roswall.

Motmedlet kan dock vara enkelt.

– Vi har så väl fungerande mödravård i Sverige att det inte vore svårt att ge gravida kvinnor tillskott av D-vitamin.

Roswall tycker att man bör ge tillskottet till alla, även om det finns grupper som är mer utsatta.

– Risken ökar om man inte är ute så mycket, eller om man täcker sin hy och inte exponeras för solen. Dessutom är den förstås större under vinterhalvåret, tillägger Josefine Roswall.

Samband med övervikt

Hon letade också efter andra konsekvenser av låg D-vitaminnivå vid födseln, bland annat en koppling till övervikt.

– Annan forskning har påvisat det. Vi kunde inte hitta ett sådant samband, men det kan bero på att det inte är tillräckligt tydligt hos treåringar, som vi undersökt, säger Roswall.

Man beräknar att cirka 20 procent av Sveriges befolkning har för låg nivå av D-vitamin. Bristen har en koppling till övervikt.

– Men det är svårt att veta vilken av de två faktorerna som orsakar den andra, påpekar Roswall.

Det är tidigare känt att brist på D-vitamin försvårar uppbyggnaden av skelettet.

  • D-vitamin finns i fet fisk, ägg, mejeriprodukter, lever och livsmedel från växtriket.
  • Bildas också i människans kropp, om den utsätts för solljus. Personer som får tillräckligt mycket sol behöver i stort sett inte få något D-vitamin via födan.
  • Brist på D-vitamin hos barn leder till deformering av skelettet. Hos vuxna kvinnor kan bristen bidra till benskörhet.
  • Föräldrar uppmanas att ge sina barn droppar med D-vitamin under det första levnadsåret. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.