Charly Salonius-Pasternak, försvarsforskare vid Utrikespolitiska institutet i Finland. Foto: SVT

Forskaren: Tvivlet på Sveriges försvarsförmåga ökar

Uppdaterad
Publicerad

Charly Salonius-Pasternak, forskare vid Utrikespolitiska institutet i Finland, menar att omvärdens bild av Sveriges försvar har förändrats.

Det råder tvivel om ifall Sverige kan försvara sig eller hjälpa sina grannländer, säger han. Här intervjuas han av Hasse Svens, SVT:s korrespondent i Finland.

– Det jag tror man har jättesvårt att förstå i Finland är den svenska bilden av att den eviga freden är här. Kanske man trodde att Ryssland var på väg att bli något slags västerländsk demokrati och därmed skulle man inte behöva vara orolig. Men det är inte ett tankesätt som delades i Finland och med facit i hand ser vi kanske att trenden är helt motsatt. säger Charly Salonius-Pasternak.

Agenda

Se hela intervjun genom att klicka på bilden ovan.

Reportage om det svenska försvaret i Agenda söndag 12 januari kl 21.15 i SVT2. Försvarsminister Karin Enström (M) ger sin syn på den finska kritiken mot Sveriges försvar. Se programmet här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet