För 30 år sedan fanns runt 4.000 serveringstillstånd i Sverige – i dag finns 12.464 ställen där man kan köpa alkohol tillsammans med något ätbart – varmt, kallt, litet eller stort. ”Kontinentalt”, säger många om att kunna ta ett glas vin till korven på macken eller inne på Ica när man blir trött i benen. Men att alkohol blir lättare att få tag på är inte bara positivt.
– När det blir enklare att få tag på ökar konsumtionen och det är forskningen tydlig med, säger Johanna Gripenberg som bedriver alkohol- och drogförebyggande forskning på Karolinska universistetssjukhuset i Stockholm.
Ändrade vanor
Johanna Gripenberg säger också att svenskarna på många sätt ändrat sina alkoholvanor de senaste åren.
– Förut hade vi ett berusningsdrickande på helger och det har vi fortfarande, men även ett allt mer vanligt vardagsdrickande.
Hon berättar att sambandet mellan alkohol och våld är starkt och att flera folkhälsoreltaterade problem ökar när folk dricker mer ofta och större mängder.
Men om man tar en öl till korven på en mack till exempel – ökar det verkligen våldet?
– Det går inte att svara på, utan det är när man ser till det stora hela – när konsumtionen ökar får det negativa konsekvenser på folkhälsan.
Utbildning är nyckeln
Men det är enligt Johanna Gripenberg inte bara negativt med fler serveringstillstånd för alkohol om det sker under kontrollerade former.
– Ett land med ett stort krogutbud är bra och folk träffas och umgås och pratar, men det viktiga är utbildningen för serveringspersonalen.
Johanna Gripenberg är också chef på STAD (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem) där man arbetar mycket med utbildningar.
– När man utbildar personal får man ner graden av servering till minderåriga och berusade, vilket är viktigt. Vi utbildar mellan 500 och 700 serveringsanställda varje år i Stockholm.