Emma Frans. Foto: Janerik Henrsson/TT

Forskaren: Vi är långt ifrån att ha större evenemang

Publicerad

Regeringen öppnar för att tillåta mer sittande publik på vissa kultur- och sportevenemang. Men de artister som är vana att fylla Globen, de får vänta med det ett tag, menar Emma Frans, forskare i epidemiologi på Karolinska institutet.

– De artisterna kommer tyvärr inte ens att kunna fylla hälften av Globen på ganska länge, säger Emma Frans till SVT.

Amanda Lind, kultur och idrottsminister (MP) och Mikael Damberg, inrikesminister (S), presenterade på fredagens presskonferens ett förslag om att ta in mer publik på vissa evenemang.

50-regeln står dock kvar men den 1 oktober kan det lättas lite på de restriktionerna – vilket ska gynna bland annat artister.

Coronapandemin

– På det sättet tycker jag att det är bra att man ändå försöker öppna upp lite och tänka “att det beror ju lite på,” säger Emma Frans, forskare i epidemiologi på Karolinska institutet.

”Regeln är väldigt generell”

Emma Frans beskriver 50-regeln som ”trubbig.”

– Det jag tänker om den här regeln är att den är väldigt generell, man kanske behövde en tydlig gräns. Men ur ett smittperspektiv kan det vara väldigt stor skillnad på ett 50-evenemang och ett annat 50-evenemang.

Och Frans menar att allt beror på lokalen.

– Det är alltid mycket värre med en liten, packad och trång lokal där folk står väldigt nära varandra, om man jämför med en stor luftig och där man kan hålla avstånd.

Långt ifrån att ha större evenemang

Om man tar ett exempel, man fyller halva Globen. Tror du det skulle funka?

– Det tror jag är för mycket människor på en för liten plats men man skulle kunna ha 100 personer i Globen. 

Trots att Frans inte tror att ökningen kommer att bli särskilt stor, tror hon att det kommer göra skillnad för vissa artister.

– Men kanske inte för de världsartisterna som är vana att fylla Globen. De artisterna kommer tyvärr inte att kunna fylla hälften av Globen på ganska länge, säger hon och lägger till. 

– Jag tror man är ganska långt ifrån att ha större evenemang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet