”Det säger Lind för att ha något kul att säga”

Uppdaterad
Publicerad

Kultur och sporten får två och en halv miljard ytterligare i krispengar, berättade kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) och inrikesminister Mikael Damberg (S) på fredagens pressträff.

– Mer pengar var helt väntat. Det är ungefär samma som första halvåret. Men det säger Amanda Lind bara för att ha något kul att säga på den här pressträffen, säger Per Andersson, redaktör för Kulturnyheterna.

1 oktober kan det eventuellt bli aktuellt med sittande publik på sport -och kulturevenemang. Vilket i så fall skulle innebära fler än 50 personer – som i dag är tillåtet på allmänna sammankomster och evenemang.

– Regeln borde handla om hur man genomför ett smittsäkert evenemang, den tanken är de faktiskt inne på här, säger Per Andersson.

Coronapandemin

Det har spelats både teater och musik på nätet, men de verksamheterna skapar inga intäkter.

”Organisationer som blöder”

– Publikbranscher lever i grunden på att sälja biljetter. Själva grundläggande ekonomin är lamslagen, organisationer som blöder pengar. Hur många skulle klara av att leva sitt liv ett halvår utan intäkter?

– Det man tänkte i våras ”till hösten blir det bra” det är helt omöjligt.

På pressträffen kom även beskedet att kulturen och sporten kommer att få ytterligare två och en halv miljard i krisstöd. Kulturen får en och halv miljard och sporten en miljard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet