Foto: SVT.

Här möts två forskare om den svenska linjen i coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Tonläget är högt i debatten om den svenska coronastrategin. Tjänstemän har kallats talanglösa och forskare har anklagats för att trixa med siffror. Läkaren och debattören Stefan Hanson menar att det råder masspsykos och att den svenska linjen måste ifrågasättas. I “Mötet” träffar han sin tidigare kollega och vän Anders Björkman, professor, som tycker helt annorlunda.

Sveriges coronastrategi skiljer ut sig i Europa och har de senaste dagarna både ifrågasatts och kritiserats. Bland annat när sex virologiforskare uppmanade till användning av munskydd i publika miljöer och i vården. Även Folkhälsomyndighetens riktlinjer för smittorisk, som skiljer sig från WHO:s, ifrågasattes.

Ett av de mer uppmärksammade inläggen i debatten kom i mitten av april när 22 forskare gick ut i en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter. De kritiserade Sveriges coronastrategi, anklagade tjänstemän på Folkhälsomyndigheten för att sakna talang att begränsa epidemin och menade att politikerna måste ta över. 

”Masspsykos”

Stefan Hanson, infektionsläkare och filosofie doktor i internationell hälsa, är en av de 22 forskarna bakom debattartikeln. Han är kritisk till den svenska linjen och efterlyser mer diskussion.

– Vi har slutit oss samman i vad som närmast kan liknas vid en masspsykos. Vi har taggarna utåt. Vi vill inte höra någon kritik, säger han.

Fick skarp kritik

Artikeln kritiserades från flera håll. Bland annat för felaktiga dödssiffror, jämförelsen med Italien och för forskarnas retorik. 

En av kritikerna är Anders Björkman, infektionsläkare och professor i infektionsmedicin, som tidigare var nära vän och kollega med Stefan Hanson.

Björkman menar att artikeln är oanständig och att man trixade med data. I en replik skrev han att det är de 22 forskarna som är talanglösa.

– Här är det 22 forskare som ger sig på det de benämner som talanglösa tjänstemän. Och för mig är det inte bara det. Utan också läsaren som kanske inte är akademiskt skolad som man pådyvlar data som jag uppfattar som fake news. Då blir jag rabiat, säger han.

I dag står Stefan och Anders på olika sidor i debatten om Sveriges coronastrategi. För 50 år sedan var de nära vänner. I Mötet träffas de för första gången på flera år.

Olika syn på strategin

Stefan menar att den svenska strategin är väldigt passiv, medan Anders ser det som en ganska lagom väg.

– Vi har så stora förutsättningar att klara av det här så det krävs bara en annan attityd och tro att det här kan vi klara av, säger Stefan.

– Jag vet att jag har använt mig av ordet lagom vid något tillfälle. Det var att jag tyckte att man hade hittat någon slags mittfåra mellan att stänga ner samhället och smittskydd, säger Anders.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.