Ungdomsvolontärer i samarbete med Fryshuset delar ut gratis mat och informerar om coronaviruset och covid-19 på olika språk i Tensta centrum, Stockholm. Foto: Ali Loretstani/TT

Förslag: Donerade måltider ska inte skattas

Publicerad

Måltider som ges som gåva från person eller verksamhet som saknar koppling till mottagarens arbetsgivare kan bli skattefria, förutsatt att det inte finns krav på motprestation.

Förslaget som nu remitteras av Finansdepartementet är en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

I ett pressmeddelande hänvisar regeringen till den stora vilja bland privatpersoner och företag att i kristider ge mat till dem som arbetar med att bekämpa krisen som anledning till att man vill ändra lagen.

Hittills har den typen av gåvor ibland förmånsbeskattats, till exempel när arbetsgivaren delar ut de skänkta måltiderna till de anställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.