Enligt SVT:s politiske reporter Love Benigh är det nya förslaget om ökad kostnadsutjämning mellan kommuner och glesbygdsregioner kontroversiellt. Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Analys: ”Förslag om kostnadsutjämning kontroversiellt”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Mycket talar för att förslaget om att omfördela mer pengar mellan kommuner och landsting kommer att få stöd i riksdagen. S, MP och C är alla för och enligt civilminister Ardalan Shekarabi (S) så ska även Liberalerna vara berett att stödja förslaget, men L har än så länge inte sagt att förhandlingarna är klara.

Love Benigh

Politikreporter

Det innebär att sannolikheten är stor att förslaget får majoritet i riksdagen. Vänsterpartiet har sen tidigare varit positivt till att omfördela pengar mellan kommunerna. Får regeringen med sig en majoritet i riksdagen kan förslaget bli verklighet redan den 1 januari nästa år.

Kontroversiellt förslag

Förslaget är kontroversiellt. Det kommer att göra att Stockholmsregionen kommer att behöva betala betydligt mer pengar in till systemet än idag.

Enligt det förslag som varit ute på remiss så ska Region Stockholm betala ytterligare 1,6 miljarder kronor varje år. Sen tidigare betalar landstinget 1,2 miljarder kronor per år.

Detta har till och med socialdemokratiska politiker i Stockholm tyckt varit orimligt. De vill istället att staten helt tar över ansvaret för utjämningssystemet för att betala in till utjämningssystemet.

Än så länge har inte det föreslagna S-regionrådet Aida Hadzialic velat kommentera förslaget. Hon var pikant nog tidigare minister i Stefan Löfvens första regering.

Landsbygdsväljare huvudvärk för Löfven

Även Västra Götalandsregionen och Region Skåne skulle förlora på det nya förslaget, men betydligt mindre än Region Stockholm. Orsaken till att det är just storstadsregionerna som förlorar på det nya systemet är att regeringen vill att pengarna i större utsträckning ska gå till landsbygden.

Just landsbygdsväljarna är en svår huvudvärk för statsminister Stefan Löfven. Det är nämligen där som Socialdemokraterna förlorat som allra flest väljare. Särskilt i mindre kommuner. Här anser väljarna dessutom att utvecklingen i Sverige tydligt går åt fel håll.

Något som leder till att de straffar den sittande regeringen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.